Østsiden af Æbleø

Æbleø

Æbleø, en helt fortryllende smuk ø, beliggende nord/øst for Bogense på Nordfyn.  Selve øen er ikke ret stor (2,09 km²) og man kan nemt når hele vejen rundt på nogle timer. Syd for Æbelø ligger draget Brådet og småøerne Æbeløholm, Dræet og Ejlinge. 

For at komme ud til øen, skal man gå igennem vandet, her er timingen essentiel, da tidevandet gør en kæmpe forskel.

Der er etableret en stor parkeringsplads for enden af Lindøhoved. Her er også det sidste toilet du møder i meget lang tid. Der er ingen toiletter på Æbleø, så husk papir. Der er ligeledes ingen skraldespande, så det eneste du må efterlade, er dine fodspor.


Parkering Æbleø

Planlægning er alting

For at turen til Æbleø skal blive en succes, skal den planlægges. Her er det specielt tidevandet jeg tænker på.

Du se tidevandstabellen til Æbelø på nedenstående link:
>> Tidevandstabel

Her er det vigtigt at kigge på den rigtige dato og finde tid for høj og lav vande. Når vandet er højest, er det lidt over en meter højt. Når vandet er lavest, er det omkring 15-20 cm højt. Vandstanden er dog temmelig afhængig af vejr og vind. Bemærk, at når vinden kommer fra nordvest, betyder det høj vandstand. Hvis I starter jeres tur fx 2-3 timer før lavvande og går retur senest 2 timer efter lavvande, vil I kunne komme til at gå i relativt lavt vand. Vi gik 3 timer før og som i kan se på billederne, så fik vi i 30-40 cm vand.

Turen til øen tager ca. halvanden time og det er hårdt at gå i vand. Vi havde begge sko på i vandet, da der er mange sten, muslinger og andet underligt man ikke kan se. 

Gåtur til Æbleø
Gåtur til Æbleø
Gåtur til Æbleø

Først går I ca. 1,5 km gennem vandet til Æbelø Holm. Fra Æbleøholm skal I igen gå gennem vandet til selve Æbelø. Turen til Æbelø er ca. 4 km lang i alt. Turen rundt om øen er ca. 7 km lang. Æbleø holm kan, hvis man går lidt for tidligt, også stå under vand, så vent med at skifte til de tørre sko til du er helt ovre på Æbleø. Der var flere der havde hun med der over, nogle af de store hunde gik selv, de fleste blev båret eller nogle sad i en gummibåd. Husk poser til efterladenskaberne.

Æbleø holm

Æbleø holm
Æbleø holm
Æbleø holm
Æbleø holm

Vi fik skiftet sko for tidligt og fik våde sko, skide irriterende og snot dumt.

Æbleø tange
Æbleø tange

Æbleø

Æbleø er i dag ejet af Aage V. Jensens naturfond
>> Læs om fonden her

Æbelø er i dag et naturreservat, hvor naturen, mere eller mindre får lov til at passe sig selv. Flere steder på øen vil det opleves som urskov. Dog er der rigtig fine stier, som man bør holde sig til.  På øen bor havørne, dådyr og mufloner og mange sjældne insekter og fugle. Æbelø er desuden en fantastisk fiskeplads hele øen rundt og der ses altid lystfiskere på øen.
Æbelø var før i tiden helt dækket af skov. Senere i tiden blev jorden opdyrket og der var i mange år landbrug. På et tidspunkt boede der hele 40 mennesker på øen. Når du går rundt på øen, kan du stadig se resterne af den gamle havn og resterne efter flere huse på øen. Det eneste der står som dengang, er hovedgården Æbeløgård og fyrtårnet. Begge kan ses på afstand.

Øen rundt

Da vi kommer over på øen vælger vi at gå venstre om øen. De fleste går enten lige ud eller drejer til højre. Vi fik hen til den gamle havn, eller resterne af den, hvor vi tog et pitstop. Inde på fastlandet var der rigtig dejligt vejr og 25 grader. Ude på Æbleø blæste det en del og det var faktisk halvkoldt i short og en let jakke. Så husk en ekstra trøje. 
Æble vokser vildt, men der er lavet fine stier rundt man kan benytte. Vi forsøgte at gå langs stranden, men blev ret hurtigt træt af de løse sten og gik tilbage på stien. 
Turen venstre om er fantastisk smuk, vi havde flere korte stop, men holdt alligevel hele tiden øje med tiden.

Æbleø rundt
Æbleø rundt
Æbleø rundt
Æbleø rundt
Æbleø rundt
Æbleø rundt

Æbelø Fyr

Vi fortsatte turen ventre om øen. På et tidspunkt ender vi i et T kryds, Her holder vi stadig til venstre og efter nogle hundrede meter rammer vi Æbleø fyr. 

Fyret er fra 1883 og det er bygget af bornholmsk. Fyret ligger sammen med en rigtig flot fyrmesterbolig. 

Der er ikke offentlig adgang til nogen af bygningerne på Æbelø. Så alle skal beundres på afstand.

Fyret kunne vi læse os frem til, er et såkaldt anduvningsfyr. Det vil sige, at det lyser ekstra kraftigt, eftersom det skal angive, at nu kommer man fra åbent vand til kystnært farvand. Jeg troede et fyr var et fyr, så lærte vi også lidt i dag.

Æbleø fyr
Æbleø fyr

Igennem kæmpe bregner

Fra fyret går vi samme vej tilbage og hvor vi gik til venstre før, går vi nu ligeud. Her rammer vi den gamle Æble gård. Der er ikke så meget at se og da vi ikke kan komme tæt på, vælger vi bare at fortsætte, denne gang er vi på vej ud mod øst siden af øen. Stien vi går på er rigtig fin, men her kan man rigtig se, at det meste vokser vildt på øen. Bregnerne står i flere meters højde og pludselig er der dejligt varmt igen. Dette stykke af turen er vildt imponerende.

Æbleæ østsiden
Æbleæ østsiden
Æbleæ østsiden
Æbleæ østsiden

Øst er smukkere end vest

Da vi rammer østsiden af øen bliver vi helt blæst væk, modsat vestsiden var det bogstavelig talt – her er sindssygt flot. Vandet er helt stille og skrænterne ned mod vandet er bare vildt imponerende. Selv om alt naturligvis skal opleves på øen, forstår jeg godt så mange valgte at gå mod uret og tage deres frokost på østsiden.

Østsiden af Æbleø
Østsiden af Æbleø
Østsiden af Æbleø
Østsiden af Æbleø
Østsiden af Æbleø
Østsiden af Æbleø

Smukt med smukt på

Vi satte os et øjeblik og nød den vandvittig smukke udsigt, selv min datter var stille – hvilket fantisk er et ganske sjældent øjeblik. Vi havde nu været på Æbleø i nogle timer og selv om vi ikke havde lyst, havde vi alligevel respekt på tidevandet og begyndte at gå tilbage. Vi valgte at gå langs stranden, selv om det er rimelig bøvlet. Der ligger rigtig mange træer der skal forceres. 

Æble strand
Æbleø skibsvrag
Æbleø skibsvrag

Helt vindstille

Vinden havde nu langt sig fuldstændigt. Det var en helt anden tur end da vi gik derover. Vi havde nu gået omkring 11-12 kilometer og kunne godt mærke det lidt i benene, at vi havde gået i vand. Dette kombineret med varme, gjorde vi var lidt trætte, så turen tilbage på 7 kilometer var ikke specielt tillokkende.

Æbleø
Æbleø
Æbleø

Turen tilbage igennem vandet var slet ikke så slemt som frygtet. vandet var kun 20-25 cm højt, så det var betydeligt nemmere at gå tilbage. Vi skal helt sikkert besøge Æbleø igen, vi håber næste gang at få resten af familien med og hunden i en gummibåd, Æbleø kan noget helt specielt.
Turen vi gik var omkring 18 kilometer. Vi havde faktisk opnået 65 højde meter, selv om turen føles helt flad. Vi havde planlagt den hjemmefra på Outdooractive, der var turen omkring 16 kilometer, men vi gik også meget rundt derovre.

Turen kan hentes på Outdooractive via nedenstående link

Husk at LIKE mine Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK


Outdooractive

Indlæg oprettet 61

2 tanker om “Æbleø

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen