Avernakø skov

Avernakø

Avernakø ligger i det sydfynske øhav, og nås med færgen fra Faaborg.
>> Færgen til Avernakø

Øen er virkelig skøn, men desværre var det en møg tur jeg fik skruet sammen- Øen er virkelig kuperet flere steder og mange af skovene er meget lidt fremkommelige. At gå langs strandene som vi ofte gør, er nærmest umuligt.

Øen kan absolut ikke gøre for mit manglende kendskab til geografien, inden jeg planlage turen i Outdooractive. Den rute jeg fik lavet er flere steder håbløs og den kan ikke anbefales.

Avernakø færge
Avernakø havn

Fra færgen går der en lang asfalteret vej ind mod Avernak by. Avernakø består af to øer, Avernak og Korshavn. De blev i 1937 forbundet med en dæmning, kaldet Drejet. Uden helt at skulle kloge mig på livet på Avernakø, så virker det som to lokalsamfund forbundet af en dæmning. Men det er måske bare min opfattelse, efter at have snakket med nogle lokale på begge sider af Drejet under vores tur. 

Avernak by

Det første sted man møder på vej ind er flodmærker for diverse stormfloder, ret skræmmende som de har været ramt igennem tiderne. Den værste de har været ramt af, er tilbage i 12. til 13. november 1872, da steg vandet hele 3,5 meter (!), det er fuldstændig vandvittigt at tænke på vandet har været helt heroppe, vi er temmelig langt fra havnen.

Avernakø havn
Avernakø stormflod

Inde i byen er der et fantastisk hyggeligt gadekær og vildt hyggelige gamle huse, der er virkelig så pænt og rent over alt.

Avernak gadekær
Avernak by

Majtræ og majstang

De fleste tænker nok på Sverige når de hører ordet majstang. Men faktisk er et af kendetegnene ved Avernakø netop deres majtræ og majstang. Majtræet, der er et gammelt frugtbarhedssymbol – en bøn til guderne om at få en god høst på marken. Der er faktisk to,  som kan ses i Avernak og Munke. Én gang om året, pinselørdag, samles beboerne omkring træet. Majtræet findes, foruden på Strynø, kun på Avernakø.

Majstang Avernakø

Hold dig på vejene

Kort efter byens ophør, vælger vi at gå ned i retning stranden via en lille grusvej. Det er bestemt muligt, men det er virkelig noget træls noget at gå i. Vi fortsatte langs stranden om til dæmningen, der lå væltede træer vi skulle over, nogle under – et sted måtte vi op på en bakke for at komme forbi – kort sagt en rigtig møg vej. Vi kunne ikke bare komme ind på vejen igen, andet end at gå helt tilbage til hvor vi næsten kom fra. Så Avernakø er et fantastisk sted at gå – men hold jer til vejene.

Avernakø strand
Avernakø strand
Avernakø strand
Avernakø strand
Avernakø strand
Avernakø strand

Som man måske kan fornemme er min datter ikke helt tilfreds med mine planlægningsevner 😉

Drejet

Oprindeligt bestod Avernakø af to selvstændige øer – Korshavn og Avernak, men i 1937 blev de to øer forbundet med en dæmning, som kaldes Drejet. 

Drejet

Korshavn Bro

Turen fra Drejet og til havnen på Korshavn foregår på asfalt, selv om jeg hader at gå på asfalt, så var det faktisk en hel befrielse efter vores tur på stranden. Efter en kilometers penge rammer vi Korshavn Bro, som havnen kaldes. Et vildt hyggelig sted med meget aktivitet og et sted vi kan få den medbragte kaffe.

Korshavn Bro
Korshavn Bro

Offroad igen

Efter en skøn pause ved havnen, fortsætter vi igen øst på, til vi rammer vejen Nakkevej, den tager vi nord/øst på til vi rammer en bondegård. Via mindre stier og skov, kommer vi igen ned på stranden. Vi fortsætter et stykke med stranden, men det er fuldstændig håbløst et projekt, så vi vælger at gå ind i skoven og går i sydlig retning. 

Avernakø skov
Avernakø skov
Avernakø skov
Avernakø skov

Min datters reaktion på øverste billede til venstre siger lidt om hendes mening med min planlægning. Turen går igennem skoven, marker, skov, marker – endelig rammer vi det sydligste punkt på Avernakø, efter en rigtig mød tur. Vi får inspiceret det sydligste og det østligste punkter, inden vi med asfalt vejen, begiver os tilbage mod Avernak.

Boller i karry

Retur hen over Korshavn, over Drejet og tilbage på Avernak. Her vælger vi at dreje ned på stranden igen. Stranden er helt fri for træer og andet og den er fremkommelig. Vi går en kilometers penge og slår os ned for at få middagsmad. Dagens ret står på boller i karry, enormt hyggeligt efter en temmelig udfordrende tur.

Avernak strand
Avernak strand
Avernak strand
Avernak strand

Natura 2000-område

Vi fortsætter nogle kilometer langstranden og rammer et såkaldt Natura 2000 område.

Der er udpeget 257 Natura 2000-områder i Danmark. Områdere dækker 8 procent af det danske landareal og 18 procent af det danske hav. Natura 2000-områderne er udpeget for at beskytte en række truede, sårbare eller karakteristiske dyr, fugle, planter og naturtyper.

Området her hedder : Natura 2000-område nr. 125 Vestlige del af Avernakø.

Stendysser

Der er hele tre stendysser på Avernakø og der er gjort store fund af stenalderredskaber der alle vidner om, at øen var beboet for ca. 5000 år siden.

Sten dysser
Sten dysser

Fantastisk natur

Øen byder på noget af det mest fantastiske natur og der er virkelig mange suverænt flotte syn rundt  på øen.

Avernakø
Avernakø
Køer på Avernakø
Køer på Avernakø

Den bedste øl i århundrede

Turen går nu tilbage mod havnen, temperaturen har lagt på 20-25 grader hele dagen, og vi har snart gået 22 kilometer så vi er godt møre.

Så tilbage på havnen står den på cola, is og en stod fadøl – hold nu op den smagte godt!

Vores rute kan hentes på Outdooractive, men hold jer på stier og veje

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Fadøl Avernakø

Outdooractive

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen