Bogense er en købstad beliggende i det nordlige Fyn. Byen har 3.990 faste indbyggere og rigtig mange turister. Bogense fik sine købstadrettigheder i 1288 af kong Erik Menved. Der ligger faktisk en gammel kro i byen der er opkaldt efter ham, mere om det senere. Bogense var i middelalderen en, efter datidens målestok, en kæmpe handelsby og især færgedriften var dens vigtigste grundlag.
Det meste af 1500-tallet var Bogense en stor og rig by med massiv handel. I 1575 ramte katastrofen Bogense, der opstod en kæmpe brand i byen og stort set hele byen gik op i flammerne. Efter denne katastrofe blev handlen i Bogense aldrig den samme, byens storhedstid var forbi.
Bogense er i dag stadig en fantastisk hyggelig købstad, turisterne og især de sejlende af slagsen strømmer til byen.
Kløverstierne i Bogense
Jeg havde besluttet at jeg ville teste Kløverstierne af i Bogense.
Sædvanligvis består 4 forskellige ruter. Normalt laver jeg en kombination af alle ruterne. men set længderne i betragtning, var det nok en kende for ambitiøst.
Grøn rute 2,3 km, Kulturhistorisk byrute
Blå rute 6,3 km, Digeruten
Rød rute 8,1 km, Engruten
Sort rute 14,7 km, Landskabsruten
Udgangspunktet er Bogense Havn og Marina
Jeg besluttede at tage den blå, digerute og lave en modificeret udgange af rød rute. Modificeringen gik i alt sin enkelthed ud på at forlænge den med 4 kilometer, altså gå længere ud af stranden. Parkering foregik bag Leos cafe.
Modificeret Engrute
Jeg lagde ud med engruten, jeg havde allerede hjemmefra hentet den originale rute ind i Outdooractive og lavet en del ændringer, faktisk er det kun start op stop der er som den originale. De første kilometer foregik lang en fint anlagt grussti, husk denne også deles af cykler. Herefter blev det til en trampesti og egentlig var det bare et spor i græsset. Græsset var temmelig vådt denne morgen, og jeg havde glemt mine gators, så jeg fik temmelig våde bukser og naturligvis sko.
(Gators er nogle ekstra bukseben man kan tage på, sådanne regnbukse ben)
Turen går langs diget og kysten med udsigt over havet. Herfra kan man, på gode dage med klart vejr se til Jylland. På de rigtig sjældne dage, kan man se Juelsminde.
Skåstrup strand
Skåstrup Strand er som navnet antyder en strand, men det er også et fantastisk hyggeligt sommerhus område. Skåstrup Strand er et område med en dejlig og hyggelige badestrand. Stranden er børnevenlig med meget lavt vand. Skåstrup er omgivet af et stort grønt område, der oser af hygge, afslapning og samvær med familien. Området blev naturligvis lige testet af med en kop kaffe
Fogense Ø
Det næste jeg rammer på min rute er Fogense Ø. Det område der ligger fra Bogense Havn og til Fogense er blevet inddæmmet i årene umiddelbart efter 1817.
Bogense har i meget gammel tid, lagt på et næs. Navnet Bogense er sammensat af de to gamle danske ord for bøg og næs. Oprindeligt var Fogense en ø, der i kraft af diger nu er landfast.
Bogense flyveplads
Jeg har nu gået ca. 5 km på eller langs diget i vestlig retning. Jeg vil nu gå tilbage mod Bogense. Så jeg går op på Donnervej. Efter nogle hundrede meter ser jeg et fly lande, først tror jeg det er en nødlanding, men ser der ligger en lufthavn, eller rettere sagt – en pænt planeret mark og et hus. Jeg havde aldrig i mit liv hørt om Bogense flyveplads før, så det skulle naturligvis undersøges nærmere. Der var nu ikke meget at se, så jeg fortsatte hen til Grønlykke planteskole hvor jeg gik i retning Bogense igen.
Retur til Bogense
Turen tilbage foregår via grusvej og mindre stier. Turen var ganske hyggeligt og fredeligt, jeg mødte ikke en eneste menneske.
Efter samlet 13 kilometer er jeg tilbage i Bogense
Digeruten
Turen starter samme sted som sidst. Denne gang går den mod øst og det første vi rammer er den utroligt smukke Kyst Camping Bogense. Kyst Camping Bogense ligger helt ned til havet og samtidig helt inde i byen – det er faktisk ret unikt. Campingpladsen ligger faktisk så godt, at den hele tre gang er blevet ramt af stormflod og oversvømmelse. Jeg kom heldigvis ret tørskoet forbi. Turen foregår på asfalt i starten, senere bliver det til en grus/trampesti. Det er en rigtig fin sti og udsigten er storslået. Mærkelig nok møder vi slet ikke andre mennesker denne dag. Stien går rundt om området der hedder østre enge.
Gyldensteen Strand
Gyldensteen Strand, her blev Nordfyns største kystlagune i 2014 genskabt efter over 140 års inddæmning og dræning.
Og igen dukker navnet Aage V. Jensen Naturfond op
>> Læs om Aage V. Jensen Naturfond
Aage V. Jensen Naturfond købte simpelthen hele området tilbage i 2011. De fjernede digerne i 2014 ud mod Kattegat og gennemførte en naturgenopretning af arealerne. Mere end 350 ha vådområder henligger i dag dels som et salt, lavvandet fjordområde og dels som et fersk sø-og rørskovsområde.
Aage V. Jensen må sidde et steder “der oppe et sted” og være sindssygt stolt af den fond han stiftede i januar 1977. Den fond har gjort så meget fantastisk for den danske natur.
Langø Mølle
Langø Mølle blev bygget i 1870 som pumpemølle. Møllen var en af de metoder, de blev brugt for at fjerne vandet fra den tidligere havbund og gøre jorden klar til landbrug.
Igen dukker navnet Aage V. Jensen Naturfond op, det er nemlig denne fond der smed “et ukendt millionbeløb” i projektet og fik renoveret den gamle pumpemølle. Langø Mølle blev genopbygget som et fugle- og udsigtstårn, med indvielse den 15. december 2017.
Det anslås at 65.000-70.000 mennesker besøger Gyldensteen Strand hvert eneste år. Af dem bruger de 30.000 de nu to tårne tårne til at studere fugle.
H.C. Andersen Golf
Fra møllen følger vi kanalen mod syd. Vi kommer forbi endnu et fugle observatorie og
Gyldensteen Strand Dæmningsminde. Herfra går turen via asfalt til vi møder en vej ind mod H.C. Andersen Golf. Jeg har spillet denne bane mange gange, men syntes stadig det “nye” navn er tåbeligt, jeg kunne meget bedre lidt Gyldensteen Golfklub – men dem om det.
Turen går langs golfbanen og et enkelt sted komme man ret tær på et tee sted. Så hold godt øje, alle der kender banen ved hvor lumsk vinden kan være på den bane.
Fredskoven i Bogense
Smukkere bliver en skov ikke, der er simpelthen så pænt og skønt at gå herinde. Det er ikke så sært det altid har været et yndet udflugtsmål. Skoven kan dateres tilbage i 1800 tallet og det går sandsynligvis meget længere tilbage.
Skoven er en såkaldt produktionsskov, men mange gamle bøge og ege er bevaret. I hegnet ind mod Kristianslund (Rosenlunden) står Nordfyns formodentlig ældste træ, en flot 300 år gammel eg.
Egen blev i 2013 udnævnt til evighedstræ af Danmarks Naturfredningsforening.
Tilbage i den gamle købstad
Vi er nu tilbage i den helt utrolig hyggelige købstad. Dagen er søndag og det er midt i en corona tid, så gaderne er fuldstændig tomme. Som jeg skrev tidligere, så fik Bogense sine købstandsrettigheder i 1288 af kong Erik Menved. Kroen som er opkaldt efter ham, er byens ældste hus og er fra 1543. I folkemunde hedder bygningen “Øjet”, hvis navn har sin oprindelse i en urmager, som tilkalkede de nederste ruder, lavede et lille hul i kalken og kiggede ud derigennem.
Erik Menveds Kro gik fri af de mange ødelæggelser og brande under svenskekrigene omkring 1660.
Det nederste billede til højre viser kroen
Manneken Pis
Man kan ikke besøge Bogense uden at komme forbi den 60 cm høje tissende dreng. Statuen er fra 1934 og lavet i bronze. Den blev skænket til Bogense i 1934 af Baronesse Rosenkrantz. Dette var som tak for, at byens borgere have taget sig godt af hendes far Willum Fønss. Han var som spæd blevet fundet på færgen mellem Fyn og Jylland og blev adopteret af en familie i Bogense. En anden historie går på, at knægten var resultat af utroskab, men uanset så er det noget man skal se i Bogense.
Ved særlige lejligheder for knægten tøj på, jeg har oplevet ham i et flot jakkesæt, men eftersigende skulle han have mange forskellige sæt tøj.
Det er forøvrigt en nøjagtig kopi af den, der har stået i Bruxelles på hjørnet af Rue de l´Etuve siden 1619.
Endnu en skøn vandre dag
En helt igennem skøn tur rundt om Bogense. Langs strand, I skov, igennem golfbanen. Der er noget fantastisk natur omkring denne fantastisk hyggelige gamle købstad.
Helt igennem super fede 19 kilometer blev det til.
Ruterne til den grønne Kulturhistorisk by rute og den blå Digeruten kan findes på Friluftsrådets hjemmeside
Min modificerede engrute kan hentes på Outdooractive via nedenstående link.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK
En tanke om “Bogense”