Hyggelig sti i skoven

Elbodalruten

Elbodalruten, ikke at forveksle med den afrikanske ebola virus, selv om jeg faktisk tænkte, lige efter jeg havde gået ruten, at begge dele skulle man virkelig prøve at holde sig lang væk fra. Det er naturligvis tåbeligt, at sammenligne en så farlig virus med en vandrerute, jeg var bare ufattelig skuffet efter at have gået den.

Elbodalruten ligger i syd Jylland, nærmere bestemt i Fredericia kommune. Ruten ligger vest for byen og midt i mellem hvor motorvejen deler sig i nord og sydgående retning. 

Elbodalen kort

Der er en rigtig fin parkeringsplads lige ved det gamle Fredericia vandværk fra 1929, nemmere bliver det ikke.

På parkeringspladsen er der en stander hvor du kan få et kort over ruten, fed service.

Turen er lige knap 11 kilometer

Fantastisk smuk start

Vandreturen starter helt eventyrligt i gennem den smukkeste bøgeskov, en vildt flot start på turen. Dog møder man ret hurtigt en stor kunstig sø, men noget rigtig klamt okkerfarvet vand. Denne sø er heltdigvis hurtigt overstået og turen går videre igennem det smukkeste skov område. Stien er super smattet, men med alt det vand der er kommet i den sidste tid, ville alt andet havde været underligt. 

Du har ikke gået lagt langt, inden støjforureningen fra motorvejen melder sig, alt lyd fra skoven forsvinder, øv hvor er det skide irriterende at høre på.

Fredericia Vandværk
Elbodalruten
Elbodalruten
Elbodalruten

Elbodalen

Elbodalen er skabt af smeltevand tilbage i sidste istid. Smeltevand er trukket igennem isen og presset har været enormt og dette har skabt disse tunneldale som Elbodalen er. Området minder rigtig meget om Grejsdalen, det er jo heller ikke særlig langt væk herfra.

>> Læs om min tur til Grejsdalen

Elbodalen strækker sig mod vest to markante sidedale Østdal og Mølleådalen. Især Mølleådalen har været brugt til udnyttelse af vandets kræfter, helt på samme måde som flere steder i Grejsdalen.

Igennem området løber Spang Å.

Elbodalen er eftersigende meget rigt på dyre- og planteliv. Jeg så masser af planter, men ikke et eneste vildt dyr. Men jeg hørte da fuglene ind i mellem støjen fra motorvejene. 

Den noget sjældne isfuglen skulle yngle i Elbodalen.

Elbodalen

Elendig skiltet

Jeg har gået rigtig mange ture i Danmark de sidste år, men denne kommer absolut ind i top 2 over dårlig skiltning. Selv med det trykte papir kort i hånden, er det håbløst at finde rundt, uden at have et digitalt kort med. Skiltene mangler rigtig mange steder, nogle steder er de totalt gemt væk i højt græs, i en hække og andet. Flere steder jeg viste jeg skulle dreje, fandt jeg skiltet efter at have ledt, de skal gerne være så synlige, at man ikke overser dem.  Nogle steder var blot det ene skilt taget/faldet ned, så havde jeg gået turen den modsatte vej, havde der være skiltning. Nogle steder var der pile i flere retninger, jeg er godt klar over det er fordi ruten kan gås begge veje, men hvilken skal man vælge?  Skal jeg ligeud eller til venstre?
Jeg havde konstant min telefon fremme, godt jeg havde lagt ruten ind i Outdooractive.  

Elendig skiltning

Alt liv i skoven drukner i larm fra bilerne

Jeg har ikke gået ret langt, da skovens lyde og derved alt idyl total drukner i larmen fra bilerne på motorvejen. Jeg havde naturligvis set på kortet hvor ruten lå, men hvor er det synd, at præcist denne skønne del af turen ødelægges i larm fra en motorvej.

Motorvej i skoven
Motorvej i skoven

Idyllen er tilbage

Heldigvis er skovens lyde tilbage nogle hundrede meter efter motorvejen, men det er skov stien desværre også. Herfra går det næste lange stykke på asfalt. Selv om jeg ikke kan fordrage at gå på asfalt, så er det faktisk en befrielse at komme væk fra bilerne og dette stykke er vildt flot. 

Efter ikke så langt, skal jeg ind i skoven igen, heldigvis har jeg kortet på min telefon, for skiltningen fattede jeg ikke en meter af – hverken papirkortet eller skiltene hjalp mig det mindste. Outdooractive bad mig gå ind i skoven igen, så det gjorde jeg. Igen var det en rigtig fint stykke at gå, men det varede ikke så længe, inden den blev til en lidt kedelig grusvej. 

Den næste kilometers penge var skov, marker og søer og det var ganske kønt. 

Hyggelig sti i skoven
Nysgerrige køer
Smukt hus i skoven
Taulov sø
Kedelig grusvej
To træer der er vokset sammen

Igen i skov, dog meget kort tid

Efter hvad der føles som meget langt, kommer jeg endelig ind i et stykke skov igen og endelig er der mulighed for at sætte sig ned på en bænk. Området er temmelig sumpet og der er forsøgt at lave en bro over det værste, om det er dårlig udført eller det er min motorik der fejler, skal være usagt, jeg går ihvertilfælde videre med totalt mudrede fødder. Men der var forsøgt at hjælpe, så tak for det.

Glæden ved skoven ophører desværre lige så hurtigt som den startede og nu starter omkring 5 kilometers asfalt helvede. Det første er igennem Taulov by, ganske uinspirerede, så et stykke på landet, lidt by, og ud på landet igen.

Jeg har aldrig gået en rute før, med så mange adgang forbud, privat og lign skilte, de er over alt.

Endnu et adgang forbudt skilt
Hyggelig skov
Hyggelig skov
Tid til en pause
En ikke så sikker bro

Spild af tid…

Som sagt er de næste rigtig mange kilometer på asfalt, det er frygtelig kedeligt og så meget spild af tid. Jeg har ikke lokalkendskab nok til jeg kan kloge mig på ruten, men der må simpelthen være bedre muligheder at stykke denne del af ruten sammen på. Det er som om, at de har kigget på grejsdalen og tænkt, vi skal have en tur på næsten samme længde som den i Vejle. Grejsdalen kommer ind i min top 5 af de smukke vandreture i Danmark, Elbodalruten havner i den helt modsatte ende af den skala.

Jeg gad ikke engang tage billeder på denne del af ruten, så her er en drage – faktisk det eneste sjove ved disse 5 kilometer. 

Drage
Kedelig grusvej
Smukt er det nu

Endelig rammer vi igen Elbodalen

Vi er tilbage ved den nordlige ende af Eldodalen og igen stjæler støjen fra den pokkers motorvej alt idyl fra turen. Her er faktisk vandvittig hyggeligt. Her kan vi rigtig se den dybe kløft og hvordan is og smeltevand har formet denne tunneldal. Her er alt jeg havde håbet på at opleve på denne tur. Desværre gik der så 9,5 kilometer inden det dukkede op – et helvedes langt forspil om man vil.

Dette stykke sti er desværre ikke så langt, så havde det ikke begyndt at regne, havde jeg gået tilbage og nydt det igen. 

Kort efter rammer vi Kongsted søerne, igen et utrolig naturskønt område.

Smuk tur
Tunneldal
Tunneldal
Tunneldal
Kongsted Søerne
Kongsted Søerne
Kongsted Søerne
Kongsted Søerne
Kongsted Søerne
Kongsted Søerne
Spang Å

Far er ikke sur, far er skuffet….

En rigtig god vandrerute er som et puslespil, det består af en rigtig masse elementer der kan sættes sammen til et komplet billede. Elbodalen har rigtig mange af disse brikker, den skulle bare være sat sammen på en anden måde. 

Jeg er ikke så lokal kendt, at jeg har et bedre forslag til at lave den om. Men hvor er det synd, med det potentiale der ligger i denne enestående og unikke natur, ikke at udnyttes bedre i en  unik vandrerute. Det må simpelthen kunne lade sig gøre, om ikke andet lave det om til en 4-5 km rute og fjerne alt det tåbelige asfalt og kedelige by. Støjen fra motorvejene kan ikke fjernes, det havde nok bare ikke irriteret som meget, hvis alt andet havde være bedre.

Og undskyld min ebola kommentar, den er ikke passede – men hold nu op jeg er skuffet.

Turen er som sagt håbløs skiltet, så her er min rute fra Outdooractive


Outdooractive

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen