Enebærodde er en ca.6 km lang og 20 til 750 meter bred landtange på Nordfyn mellem Kattegat. Odden ligger på vestsiden af Odense Fjord. Odden er skabt ved at havet gennem de seneste par tusinde år har ført sand, grus og sten med sig og lagt det i en naturlig forlængelse af kyststrækningen. Halvøen er på sit højeste sted omkring 2,30 meter over havet. så turen rundt er ganske flad og let at gå – for det meste på en grusvej.
Tangen er Fyns største sammenhængende hedeområde. Enebærodde er opkaldt efter de mange enebærbuske, der vokser på heden. Der er en rigtig fin parkeringsplads med fornemme toilet faciliteter. Adressen er: Rørmosevej, 5450 Otterup
Enebærodde er flad som en pandekage
Hele turen foregår som sagt på grusvej og er ganske let at gå. Der er ingen toilet eller indkøbsmuligheder på turen. Vi gik en varm sommerdag og her er virkelig ingen skygge, andet på returvejen, så har du svært ved varmen, så skal turen times. Der er altid rigtig mange mennesker der går denne tur, so forvent ikke at kunne gå alene. Desuden er er altid mange på cykel, så hold øje.
Utrolig flot natur
På turen ud af Enebærodde, kommer du forbi løvskov og granskov plantet i 1800-tallet. Vi møder som sagt Fyns største hede med den kønne lyng og de mange enebærbuske. På Odense side af tangen er der mange fuglereservater.
På vej der ud kommer man forbi en masse kvæg, senere opslag viser det er såkaldte Galloway-kvæg, der græsser på odden. De var faktisk temmelig nysgerrige, vores hund var temmelig bange for dem. Der skulle eftersigende være en ret stor bestand af hugorme på Enebærodde, jeg har været der flere gange og aldrig set en, men det er en rigtig god grundt til at holde sig på grusvejen og lade være med at gå ind mellem træerne.
Enebærodde Fyr
Helt ude på spidsen af Enebærodde kommer man til ”Gabet”, nemlig indsejlingen til Odense Fjord. Her er det 14 meter høje fyrtårn også placeret. Fyrtårnet blev opført i 1895-1896 af Fyrvæsenet. I 1869 stillede Odense Kommune et såkaldt fast fyr op. Dette faste fyr har så stået der siden. I 1881 blev ændret til et vinkelfyr. Et vinkelfyr er et fyr, hvor lyset har forskellige farver i forskellige retninger (sektorer), de bruges typisk til at markere sejlløb og render. Og jeg som troede det fyr var et fyr…
Før i tiden var det et kæmpe tilløbsstykke, når de enorme skibe fra Lindøværftet, når de skulle passere det smalle løb, der kun er 500 m bredt. Den tid er desværre ovre, men eftersigende skulle her har været helt sort af nysgerrige mennesker.
I dag var der kun 4 andre end os, og ingen kæmpe Mærsk skibe fra Lindø værftet. Der er gode muligheder for at spise den medbragte mad derude. Der er ingen skraldespande, så husk at tag alt med dig retur.
Der er badeforbud ude ved gabet, strømmen skulle være meget stærk derude. Der stod nogle lystfiskere et pænt stykke fra kysten, de havde nok ikke læst på lektien, håber de slap godt fra deres stunt.
Og så går vi retur
Som sagt var der ganske varmt denne dag, det betyder vi kommer i skygge på vej hjem, det syntes især vores hund er fantastisk. Da vi ved der er mange hugorme, holder vi ham i ganske kort snor, til hans store utilfredshed.
Kystlinjen på nordsiden af Enebærodde er helt anderledes. Men kan godt se, at denne side for moder naturs kærlighed at føle. Hvor sydsiden var helt flad, kan naturens kræfter sagtens anes her. Flere af de store gamle træer er på vej i havet, barsk – men flot ser det ud.
Vi tager meget af etapen tilbage på stranden, vi møder stort set ikke et øje, før vi igen rammer det helt smalle stykke på Enebærodde. Så er der pludselig helt sort af mennesker igen.
Turen er omkring 14 kilometer og er som sagt meget nem at gå. Jeg har plottet turen ind i Outdooractive, men holder man vandet på sin højre side, så er det faktisk umuligt at fare vild.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK