Erholm

Erholm og Søndergaarde

Nu har jeg snart i 15 år kørt forbi Erholm, Søndergårde og skovene der omgiver disse steder. Jeg har i mange år tænkt, der må jeg ind og gå en dag. I dag var dagen jeg endelig fik det gjort. 

I forbindelse med Erholm, blev der for år tilbage etableret et fødevaremarked. Dette er lukket om søndagen, derfor nappede jeg en af parkeringspladserne der. 
Adressen er: Karen Borchenfeldtsvej 2, 5560 Aarup

Selve skoven var som alle andre på denne årstid, møg kedelig. Der er meget aktiv skovdrift, hvilket vejene i den grad bar præg af, de var fuldstændig kørt op – dette kombineret med meget regn, gav en helt igennem mudret oplevelse.

Erholm fødevare marked
Erholm fødevare marked

Erholm

Erholms historie kan spores tilbage til slutningen af 1400 tallet. Navnet Erholm kommer af det gamle danske ord for ahorn, nemlig ær. Selve navnet betyder “Holmen med bevoksning af ær”, så fik vi lige det på plads. Erholm er en gammel, sandsynligvis ikke særlig betydningsfuld gård. Familie historien er lang og med mange forgreninger på kryds og tværs. I dag er det et familie-aktieselskab, bestående af Erholm og Søndergårde hovedgårde. Samlet dækker de et område på 380 hektar ager, 561 hektar er skov, 80 hektar eng område og endelig 45 hektar park. Det er over 1 million kvadret meter. Sidst nævnte kan man besøge mod at betale den nette sum af 25 kroner og de tager mobilepay.

Erholm
Erholm
Erholm
Erholm

Mudder, mudder og atter mudder

Fra parkeringspladsen ved Erholm går der en vej mod øst. Det er en rigtig dejlig tur igennem skoven. Men som tidligere nævnt, så er der meget aktiv skovbrug, hvilket gør de fleste veje er totalt kørt op og der er så mudret. Vi havde ikke gået ret langt, før jeg var i tvivl om hvilken farve min hund egentlig havde. 

Erholm skov
Erholm skov
Erholm skov
Erholm skov

Skoven er vildt hyggelig og der var rigtig meget fugle liv. Jeg glæder mig til at komme ud og gå igen når det rigtig bliver forår, jeg er sikker på oplevelsen bliver markant anderledes.

På turen rundt møder jeg forskellige sten med indskrift, nogle med årstal andre til minde om forskellige begivenheder. Det kunne være interessant at vide lidt mere om dem.

Fra skoven gik jeg langs Bogensevej over til Søndergårdevej og hen til Søndergårde. Bogensevej er forfærdelig at gå langs, her må jeg arbejde på en alternativ rute næste gang.

Erholm skov
Erholm skov

Søndergårde

Jeg har igen kørt forbi en masse gange, men aldrig vist noget om denne gård. Det var først da jeg kiggede på Google maps i forbindelse med Erholm, jeg lagde mærke til, at der var vand rundt om hovedhuset. Det tænkte jeg var ret usædvanligt, at jeg begyndte at rode lidt i det. 

Den nuværende hovedbygning på Søndergaarde blev opført i 1876 og består af to fløje i én etage. De to fløje ligger mod syd og øst og er bygget i vinkel. Den ene fløj har en gennemgående frontspids, altså symmetriske spiser i gavlene, det er virkelig flotte bygninger. Desværre kunne kan ikke komme ret tæt på, hvilket jeg naturligvis respekterede.

Hovedbygningen ligger på en borgbanke (en borgbanke eller et voldsted, som nok flere kender,  er rester af en borg eller et forsvarsværk fra oldtiden eller middelalderen) omgivet af voldgrave, det er virkelig et imponerende bygningsværk. 

Søndergaarde tilhørte i 1500-tallet slægten Brockenhuus. I 1759 kom Søndergaarde under herregården Erholm og gården hører fortsat under godset i 2013.

Søndergårde


Søndergårde

På skovtur igen

Du gå nærmest ind i gennem gården og via en grusvej. Endelig en ordentlig vej der ikke er kørt helt op. Denne vej fører efter 1 kilometer igen ind i en skov. Igen var der temmelig aktiv skovdrift og igen var stort set alle vejene kørt op. Så de støvler der var ved at blive lidt rene, fik lige en ordentlig gang frisk mudder igen. Turen rundt i skoven er rigtig smuk, igen er årstiden nok ikke den bedre til skovtur, men pænt var der. 

Efter en masse kilometer ramte jeg Erholmvej. Det var en modbydelig oplevelse at gå langs den, der er lige plads til 2 biler, så at være fodgænger der, er et sandt marridt. Det var heldigvis ikke så langt, jeg fulgte vejen rundt og kom til en stor parkeringsplads, hvor der er adgang til Dorthebjerg Mølle.

Søndergårde skov
Søndergårde skov

Dorthebjerg Mølle

Møllen er bygget omkring 1880 sin tjente i sin som kornmølle for godset.
Den består af en ottekantet overbygning med spåntækning (de mange pladser den er beklædt med) . Møllen er restaureret i 1990, hvor tækningen er omlagt. Det er kun det ydre af møllen der er bevaret. Mølleværket er fjernet, og erstattet med borde og bænke. Den står virkelig flot og man bør lige gå forbi hvis man er på de kanter.

Søndergårde skov

Det var en dejlig, men lidt for mudret tur. En masse historiske islæt som jeg holder rigtig meget af. Turen i Søndergårde skov blev reduceret i forhold til det planlagte, vi har simpelthen for mudrede og kolde til at fortsætte.

Den tur vi gik endte på 14 kilometer, den oprindelige tur var på 18 kilometer, den skal helst sikkert prøves senere

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK


Outdooractive

Indlæg oprettet 61

En tanke om “Erholm og Søndergaarde

  1. Erholm fødevaremarked har åbent igen. Det er hyggeligt at starte der inden turen rundt i skoven. For dem, der ikke ved det, kunne man engang komme ind i Erholm mølle og spise sin frokost der. https://www.erholm.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen