Faldsled til Svanninge Bakker, Øhavsstien tur 1 og tur 2.
Normalt når vi tager ture hvor vi går fra A -> B, så kører vi til B parkere og tager en form for offentlig transport tilbage til A, hvor vi så går fra. I dette tilfælde passede det virkelig dårligt, så vi allierede os med konen der så kunne køre os tilbage til bilen.
Vi parkerede på havnen i Faldsled, her er rigtig fine toilet muligheder inden man begynder at gå.
Faldsled
Faldsled er en lille havneby på Fyn med godt 500 indbyggere. Faldsled ligger idyllisk i Helnæsbugten og er et populært mål for mange lystsejlere hvert år.
Faldsled blev anlagt mellem 1472 og 1494. I 1494 bestod landsbyen af 7 små gårde. I 1682 var byen vokset og bestod nu af 9 gårde og 5 huse med jord. I 1783 blev der foretaget en blokudskiftning. Udskiftningen betegner nyfordelingen af landbrugsjorden under Landboreformerne fra 1700 til 1850. Landbrugsejendomme flyttede mange steder fra landsbyerne ud på de nye marker. Udskiftningen hang nøje sammen med ændringen fra fællesdrift til bøndernes fik personlig ansvar for dyrkningen af deres egen jord.
Det der giver byen særlig interesse, er at den i løbet af 1800-tallet udviklede sig videre til en skipperby, med cirka ti hjemmehørende fragtskibe. Fragtskibe hørte ellers til i købstæderne og ikke i en lille landsby. Fiskeri begyndte også på denne tid at spille en stor rolle.
I starten af det 18. århundrede steg efterspørgslen massivt på på korn, kvæg og fødevarer fra de fynske jorder. Da Faldsled både have masser af landbrug og en havn begyndte man, at transportere varerne over vand. I slutningen af 1800-tallet sluttede de særdeles gyldne tider for Faldsled. Skibsfarten gik tilbage, og byen havde udspillet sin rolle som livligt handelscentrum.
De fleste kender nok Faldsled for byens nærmest legendariske kro. Falsled Kros historie går tilbage til 1744. Her kan velbeslåede gæster blive forkæles i en sådan grad, at folk kommer fra hele verden for at opleve det. Det er en stor, men dyr oplevelse af spise der.
Marker og skov
Turen ud af Faldsled går igennem byen, forbi den relativt nye kirke, fra 1932 og videre igennem skoven. Her kommer der pludselig en ræv gående. Den fortsætter med at gå på stien, 50 meter foran os, en ret stor oplevelse. Knap er ræven væk, før vi for øje på 8-10 rådyr der står inde på en mark. Sikke en start på dagen, desværre fik vi ikke billeder af noget af det, da jeg endelig fik telefonen frem, var dyrene væk.
Steensgaard Gods
Det næste vi møder på vores vej er den imponerende flotte Herregård, Steensgaard. Steensgaard Gods er et gammelt historisk Gods. Den ældste del af Hovedbygningen kan således dateres helt tilbage til året 1310. Jordtilliggendet omfatter ialt 777 hektar, fordelt med ca. 40 % ager og ca. 60 % skov. Centralt midt på ejendommen ligger den flotte historiske hovedbygning der kan dateres i sin nuværende form tilbage til 1550. Fra 1751 til 1938 udgjorde Steensgaard sammen med Hvedholm, Østrupgaard og Damsbo grevskabet Brahesminde. Hendrik Bille-Brahe gjorde Steensgaard til hovedsæde i 1918.
Grevskabet blev opløst ved lensafløsningen i 1928.
I dag drives Steensgaard som et økologisk landbrug med køer, grise, får og fjerkræ.
Den gamle hulvej
Vejen videre fra Steensgaard går via en gammel hulvej. Vejen kan dateres over 250 år tilbage, hvordan de så end gør det. På denne tur møder vi rigtig mange gamle hyggelige huse. Da vi rammer Møsteskov er det tid til dagens første pause.
Trebjerg
På ruten er det muligt at lave en lille afstikker, den er vel på max. 150 meter, så det er nærmest et must. Denne afstikker går til Trebjerg, der med sine 128 meter over havet er det tredie højeste punkt på Fyn.
Kun Frøbjerg Bavnehøj med 131 meter og bakken ved navn Vissenbjerg med 129 meter er højere på Fyn.
>> Læs om Frøbjerg Bavnehøj her
I 1977 gæstede Dronning Margrethe og Prins Henrik Faaborg. Da de kørte de forbi opstigningen til Trebjerg, og der gjorde man holdt for at nyde udsigten. Dronningen opfordrede datidens amtmand til, at man skulle lave en plads lige netop der, så folk kunne tage derop og spise deres frokost og nyde udsigten.
I 1979 købte Amtet så den øverste del af marken og etablerede et par år senere ”DRONNINGENS UDSIGT”.
Fra ”Dronningens Udsigt” er der en lille tur på ca. 10 min. ad en lille markvej op til Fyns tredje højeste punkt, 128 m over havet. Man bliver rigeligt belønnet på toppen, hvor der er udsigt hele vejen rundt. Svanninge Bakker, Horne Land, Øhavet og Helnæsbugten.
Østrupgaard
Vi fortsætter igennem det skønneste skov område. Planen var genetlig at tage en omvej/afstikker på godt 600 meter til Trente Mølle. Men dagen byder på 25 graders varme, så vi orker det simpelthen ikke og fortsætter i stedet mød Østrupgaard.
Østrupgaard er en gammel gård, som nævnes første gang på Erik af Pommerns tid den år 1425.
Østrupgård er en kæmpe stor bindingsværksbygning med et kolossalt stråtag. jeg har aldrig set et så stort ståtag før. Længerne er eftersigende også blandt de største stråtækte bindingsværksgårde i Norden. Huset er et hvidkalt kampestenshus og er virkelig imponerende flot.
Hovedbygningen er lavet som en tilflugtsborg og er naturligvis beskyttet af voldgrave.
Det er Fyns ældste beboede hus og et af de få så flot bevarede borghuse i Danmark.
Hvad vi rigtig savner på denne tur
På hele turen fra Faldsled har vi stort set ikke set et eneste bord/bænkesæt. Der var ved Trebjerg, men der var masser af folk. Der er virkelig ikke mange muligheder på denne tur for at sætte sig og spise, det kunne man godt etablere. Nu er vi blevet sultne, så vi sætter os midt på en mark og varmer en gang spaghetti bolognese. Sikke en gang hundeæde, men vi blev da mætte.
Smukt med smukt på
Turen videre går igennem den smukkeste skov, Malsdam og en række utrolig flotte husmandssteder dukker op. Det er virkelig en enestående flot tur. Man kan godt se på naturen, at vi nærmer os de Sydfynske Bjerne, det bliver mere og mere kuperet.
Svanninge Bakker og Bjerge
Området ligger nord for Faaborg. Svanninge Bakker er sammen med Svanninge Bjerge og Sollerup Skov det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn. Det dækker ca. 1.000 hektar. De Sydfynske Alper er et af de mest besøgte naturområder på Fyn.
Området er delt af Odensevej. Det der ligger vest for Odensevej kaldes Svanninge Bakker, mens området mellem Odensevej og Nyborgvej kaldes Svanninge Bjerge. Vores tur slutter i Svanninge Bjerge ved restaurant Skovlyst.
Den første restaurant Skovlyst blev opført i 1926 af gårdejer Jens Andersen. Han var interesseret i astronomi, og i 1935 byggede han det 18 meter høje tårn bag restauranten. Tårnet er et stor museum i dag, på hver etage kan man se og læse Svanninge Bakkers natur- og kulturhistorie. Jeg har aldrig været inde i tårnet, men udsigten skulle være fænomenal. Jens Andersen brugte også tårnet som sit eget observatorium.
>> Læs om vores tur rundt i Svanninge Bakker
Turen er som sagt de første 2 ture i Øhavsstien. Fra Svanninge Bakker kan man vælge tur 3 mod Faaborg. Den tur har vi tilgode, men vi har taget turen fra Svanninge Bakker og helt til Vester Skerninge.
Tur 1 var på 12 kilometer og Tur 2 er på 10 kilometer. Vi endte på et total på 25 kilometer med diverse afstikkere.
Kort og information kan findes via dette link. Stien er fantastisk godt afmærket, så jeg havde kun gang i telefon for at tage billeder og Garmin uret for at holde øje med tid / distance.
Der er ingen toilet og indkøbsmuligheder undervejs. Som sagt er der ganske få steder hvor man kan sidde, godt og nyde sin mad.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
En tanke om “Faldsled – Svanninge Bakker”