Faurskov

Faurskov, en vandretur i den skønne fynske natur. Turen tog udgangspunkt i Faurskov, Klakkebjerg og Brænde Ådal. Denne tur  rummer en meget varieret natur. Ved Klakkebjerg findes noget, der ellers sjældent ses på Fyn – nemlig lyng. Jeg syntes vi vi ofte møder lyng på vores ture, men det er eftersigende sjældent på Fyn.

Dette er anden tur på is formationen Wedellsborg Banker

>> Læs om Wedellsborg Banker

Parkering var på Harevej, Gelsted, nærmere bestemt på: 55°22’32.6″N 9°56’08.9″E
(der er en fin parkeringsplads, desværre har jeg ingen adresse)

Vejret denne februar dag var fantastisk, termometeret stod på minus 7 grader, men sådan en gang frost luft er bare fantastisk

Grevens Fejde ved Faurskov

Inden jeg skriver lidt om turen, følger historien om området. Dette er nemlig ikke en helt almindelig skov og lokation, dette er nemlig stedet hvor man mener Grevens Fejde fandt sted i 1535.

Efter Frederik 1.s død i 1533 kunne rigsrådet ikke enes om valg af en ny konge. Valget stod mellem Grev Christoffer af Oldenburg og Christian d. 3.
Grevens Fejde betragtes traditionelt som Danmarks hidtil sidste borgerkrig og det fandt sted i dette område den 20. marts 1535 – nærmere præcis palmesøndag.
Slaget endte i et kæmpe blod blad, da antaget 2000 – 3000 fynske bønner blev brutalt nedslaget af Christian d. 3 og hans soldater. Hvis man ser på befolkningens størrelse i henholdsvis 1535 og i 1864, så har tabet af menneskeliv ved Faurskov relativt set været på størrelse med tabet ved Dybbøl i 1864.
Christian d. 3. vandt og blev kronet til konge i Danmark. De katolske bisper blev fængslet og samme år gennemførtes reformationen og det formelle opgør med den katolske kirke. Resultatet af Grevens Fejde blev altså reformationen og dermed introduktionen af den protestantiske, kongestyrede statskirke.
Så fik man lige opfrisket sin Danmarkshistorie

Grevens Fejde

Brende Å

Efter en barsk historie, er vi tilbage i bilen på parkeringspladsen. Som sagt vejret er fantastisk og foran os venter en dejlig vandretur og 17 skønne kilometer. Turen startede fra parkeringspladsen og via en skovvej går jeg ned til Brende Å. Der er heldigt der er hård frost, ellers havde det været en mudret oplevelse, men det hjalp frosten heldigvis på. 

Lyset denne morgen var helt fantastisk

Brendeå
Brendeå
Brendeå
Brendeå

Brende Å er ud over at være Fyns længste også noget af det smukkeste. Brende Å er imponerende 28 kilometer.  Det smukke og meget snoede vandløb har sit udspring nær Tommerup Stationsby. Fra Aarup til Håre løber åen nogle steder i en 20 meter dyb ådal. Denne ådal blev skabt af smeltevand slutningen af sidste istid. Vandet falder op mod 40 meter over en strækning på 9 km, hvilket giver temmelig meget strøm i vandet. Åen er blevet bevaret i sit oprindelige forløb, det er der ikke mange steder i Danmark der kan prales af det. 

Faurskov moseområder

Fra åen går turen med asfalt veje, jeg hader normalt at gå på asfalt, men der var desværre ingen muligheder. Over alt er der store søer og moseområder.

Faurskov
Faurskov
Faurskov

Klakkebjerg

Turen går endelig fra asfalt og over på grusveje. Området er en del af et kuperet landskab skabt under istiden. Klakkebjerg har en højde på hele 71 m over havets overflade. Fra toppen er der en rigtig god udsigt over den varierede natur.

I 1997 købte Naturstyrelsen Klakkebjerg.  Området var på det tidspunkt leverandør af en kæmpe produktion af juletræer, de er væk nu. Planen er at overdrev, skal overtage Klakkebjerg. Overdrev er en beskyttet naturtype, som er levested for mange græsser og urter og dermed også levested for mange andre arter.

Klakkebjerg
Klakkebjerg
Klakkebjerg
Klakkebjerg
Klakkebjerg
Klakkebjerg

Området omkring Klakkebjerg og Brænde Ådal rummer en meget spændende og varieret natur. Ved Klakkebjerg findes noget, der eftersigende er sjældent på Fyn – nemlig lyng. Der er brugt mange kræfter på at rydde store områder og få genskabt lyn områderne.  Engarealerne langs åen indeholder mange spændende blomster og planter.

Brende Ådal

Turen ned mod Brende Ådal er hård, den er vildt kuperet. Jeg havde glæden af det gik mest ned, men det var sindssygt glat, så pas på. Normalt er der meget strøm i åen, denne dag var det helt vildt for der var rigtig meget vand i åen. Selv om det var temmelig koldt, så skal der lige en kop kaffe til og med mit isolerende sidde underlag, så frøs jeg ikke bagdelen.

Brende Ådal
Brende Ådal
Brende Ådal
Brende Ådal
Brende Ådal
Brende Ådal

Ørsbjerg Skov

Klakkebjerg, ligger teknisk set i Ørsbjerg Skov men områder betragtes oftest som to forskellige steder. Men turen går ihvertilfælde igennem Ørsbjerg Skov og mod Lunghøj. Lunghøj er et boligkvarter i Gelsted. Tidligere var området sin egen landsby, men det er i dag vokset sammen med Gelsted .

Ørsbjerg Skov
Ørsbjerg Skov
Ørsbjerg Skov
Ørsbjerg Skov
Ørsbjerg Skov

Lunge bjerge

Lunge bjerge er den del af en bjerg formation der hedder Wedellsborg Banker. Hvem skulle tro, at vi i Danmark skulle snakke om bjerg formationer?

Det er en geologisk formation som strækker sig ca. 10 km diagonalt i sydøstlig-nordvestlig retning. Bankerne består af 5 delområder nemlig Ørslev Bjerge, Tellerup Bjerge, Håre Bjerge, Lunge Bjerge og Favrskov Bjerge.

Området byder på rigtig mange græssende får. Hele området er fredet. Desuden rummer området en del mindre søer, såvel naturlige som resultater af tidligere tiders råstofudgravning. Den meget varierede natur giver mulighed for et utrolig rigt og varieret plante og dyreliv. Der blev da også leget ekstra meget med kameraet i dette område, der er så meget fantastisk fedt natur.

Lunge Bjerge
Lunge Bjerge
Lunge Bjerge
Lunge Bjerge
Lunge Bjerge
Lunge Bjerge

Turen er ret kuperet og flere steder var den faktisk ret hård at gå. Der skal rigtig godt fodtøj til, der er flere op og nedstigninger der kan være glatte. Men det er en helt fantastisk tur på 16,5 kilometer.

Jeg har plottet min rute ind i Outdooractive og den kan hentes via linket nedenunder. 

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK


Outdooractive

Indlæg oprettet 61

3 tanker om “Faurskov

  1. Dejlig billedbeskrivelse af et smukt område. Jeg har gået dele af turen. Skråningen fra Klakkebjerg og ned til Brende Å er barsk. Jeg har foreslået Assens Kommune, om de dog ikke kunne få lodsejerens tilladelse til at sætte et reb op ude i kanten, for der er jo ikke rigtig noget at tage fat i, når / hvis man glider. Men det vil lodsejeren vist ikke gå med til. Hvis ikke det kommer, så tror jeg ikke, jeg kommer hverken ned eller op ad den igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen