Frøbjerg Bavnehøj

Frøbjerg Bavnehøj

Frøbjerg Bavnehøj er med sine 131 meter over havets overflade Fyns højeste punkt. Frøbjerg Bavnehøj er beliggende i et, hold nu fast: “Nationalt geologisk interesseområde”.
Her er landskabet i slutningen af istiden blevet formet af den bortsmeltende is. Området er af undervisningsmæssigt meget høj værdi, for det skulle eftersigende være meget markant her. 

I forbindelse med højene er der en rigtig fin parkeringsplads, toiletter og flere bord bænkesæt, så tag endelig frokosten med.

>> Læs om Danmarks bjerge

Frøbjerg Bavnehøj

Stien rundt er rigtig fint afmærket, men der er så få muligheder ,at man næppe kan gå forkert. Et par hundrede meter fra parkeringspladsen, drejer stien op mod venstre. Efter nogle hundrede meter er det første man møder en mindelund.

Navnet Frøbjerg kommer sandsynligvis af det nordiske gudenavn Freja, man mener at der i oldtiden lå et kultsted på toppen af Frøbjerg Bavnehøj.
Ordet Bavnehøj kommer fra middelalderen. Frøbjerg Bavnehøj var en del af en række bavnehøje, altså en række meget høje punkter i det danske landskab. Ved at tænde et stort bål på disse høje punkter, kunne man advarer i bla. krigstid om fjender på meget lange afstande.

Frøbjerg Bavnehøj har siden været brugt til alt fra folkemøder, grundlovsforsamlinger, sport og forskellige andre arrangementer. I dag er det nok mest kendt for, at Frøbjerg Festspil sit årlige festspil her.

Mindelund for besættelsestidens ofre fra Fyn

I 1954 blev denne mindelun for alle fynske ofre fra besættelsestiden etableret. Hvert år afholdes der en ceremoni på stedet, hvor de 325 fynske ofre mindes. 

Mindelund for besættelsestiden
Mindelund for besættelsestiden

Den lille høj

Vest for Frøbjerg Bavnehøj ligger Den lille høj, dette er et 122 meter højt punkt. Udsigten herfra er også fantastisk flot. Turen op til den lille høj er faktisk mere stejl end til selve Bavnehøjen.

Mindesten over alt i området

Når man går rundt i området, møder man flere steder mindesmærker. Nogle er til at læse sig frem til hvad handler om, andre er næsten umulige

Kvindernes valgret i forbindelse med grundlovens ændring i 1915. Etableret i 1918.
Genforeningen i 1920. Etableret i 1922.
150 året for stavnsbåndets løsning. Etableret i 1939.
Mindesten over Fyns første folkevalgte biskop, A.J. Rued. Etableret i 1948.
Mindelund for besættelsestidens ofre fra Fyns Stift, rejst 1954.
Mindesten for to af Bavnehøjselskabets stiftere, J. Kyed og J.J. Vest.
Grundloven af 1849’s 150 års jubilæum. Etableret i 1999.

Fantastisk udsigt

Selve turen til Frøbjerg Bavnehøj kan gøres på to måder. Man kan vælge den dirkte og noget stejle tur op, eller man kan tage stien der går rundt om Bavnehøjen, den er noget længere,, men ikke nær så stejl.

Men sikke en smuk udsigt, når man når op

Frøbjerg Bavnehøj
Frøbjerg Bavnehøj
Frøbjerg Bavnehøj

Gåturen mellem højene er ikke særlig lang, alt efter hvilken rute men vælger til topperne, så er det et sted mellem 1,5 og 2 kilometer. Totalt gik jeg omkring 60 højde meter

Jeg har plottet min rute ind i Outdooractive og den kan hentes på linket neden under. 

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen