Fyns Hoved

Dagens mini eventyr gik til Fyns svar på Skagen, stedet hvor vandene mødes, nemlig Fyns Hoved (nord/øst fyn). Dette er den nordligste spids af halvøen Hindsholm, mellem Odense Fjord og Storebælt.
Fyns Hoved tilhører et meget lille område, der er Danmarks regn fattigste.

Køreturen ud til Fyns Hoved er virkelig lang, men samtidig er der mange smukke momenter på vej derud. Vi havde allerede hjemmefra udset os den rute vi gerne ville gå, dog er det næppe muligt at fare vild, så vi havde ikke planlagt ruten hjemmefra. Ovenstående er et billede fra rute tracking via outdooractive.
Der er masser af parkeringsmuligheder derude, vi valgte en lille plads overfor huset med adresse: Fynshovedvej 786, 5390 Martofte.

Den første del af gåturen foregår igennem et fantastisk hyggeligt sommerhus område. Jeg har aldrig været her før, men må indrømme her gad jeg godt have et sommerhus. 


Fyns Hoved byder på flere gode vandreruter. Den mest benyttede sti fører rundt om selve Fyns Hoved. Den første del af turen gik ud mod Horseklint. Det skulle være et fantastisk sted af beundre trækfugle. Det skulle primært være i marts, april og maj måned. Vi var så lige en måned for tidlig på den. 


Fra Horseklint fortsatte vi nordpå. Vi fortsatte pynten rundt, hele tiden med vandet på vores højre side. Her går man langs en fantastisk flot strandvold, der er bygget op af havet – sten og bølger på havsiden og stille mudret vand på indersiden. Tilbage i 1960’erne var Horseklint en otte meter høj klint, i dag er den vel 2 meter høj.




Aldrig har jeg set så mange “køer”

En hulko er et gammelt jysk ord for en sten med et hul helt igennem. Hulko er blot udtalen på “hwolkow” som var den mest almindelige betegnelse i Midt- og Nordjylland. Jeg tror vi fandt omkring 10 stk. på vores ture rundt derude, aldrig har jeg set så mange på et sted. Alle ligger naturligvis stadig derude.






Når man kommer helt ud på skidsen, rammer man en såkaldt krumodder. De er eftersigende meget typiske ved de danske kyster. En krumodde er betegnelsen for en oddespids, der krummer ind mod land (nemt at se på det store kort i toppen). Krumodden vokser hele tiden pga. de sedimenter, som vandet aflejrer ved oddens frie ende. 

Bølgerne drejer simpelthen rundt om oddens ende og fører sand og grus med sig. Krumoddens spids kan på den måde pege modsat oddens generelle vækstretning.

Strandeng

På turen tilbage, hvor vi stadig har vandet på vores højre side, kommer vi forbi et opråde der kaldes strandeng. Her gror planterne planterne helt ud til vandet. Strandenge findes langs beskyttede kyster ved fjorde og lavvandede havområder. Da strandengene kan oversvømmes af havvand, er de kendetegnet ved, at der findes planter, som tåler salt.


Området består af småøer, holme og odder med krogede former. Der er nogle småskove, enge og overdrev. Selve Fyns Hoved spidsen, har en flot natur med stejle klinter, en stenfyldt kyst og et bakket landskab med små marklodder delt af rækker af stengærder. Hindsholm-halvøen er dannet af en stor gletsjer, der skød op gennem Storebælt under den sidste istid, så lærte man også lidt i dag ?




Da vi er tilbage ved odden ud mod det nordligste punkt, er der en kæmpe stor bakke. På toppen er den mest fantastiske udsigt, samt en masse bord/bænke så frokosten kunne nydes. Vi har nu gået ca. 7 kilometer og nærmest ikke mødt et øje. Det skal jeg så love for ændre sig lige nu, der er sort af mennesker. Turen herfra foregår som en lang kædedans, præcist hvad jeg hader alle mest på disse populære steder.


Fyns Hoved en del af Kulturregionen

Fyns Hoved er en del af Kulturregion Fyns projekt “Fynske Fodspor,” som består af otte smukke og unikke natur – og kulturruter. På Fyns Hoved kan du ligesom i Svanninge Bakker gå i malernes fodspor. Du kan betragte de udsigtspunkter, Fynbomalerne har malet samtidigt med, at du ser på deres kunstværker. Disse rammer var dog ikke tilgængelige her i februar.




Helt ude på spidsen kan se rester af tyskernes radar- og befæstningsanlæg fra 2. Verdenskrig. Det kræver man ved hvad det er, ellers er det bare formationer i jorden.

Turen rundet er enestående flot, men det kræver gode sko og man er i rimelig form.

>> Læs om Fynske Fodspor


Der var heldigvis også tid til at lege lidt med nogle sjove og anderledes billeder.

Dagen startede i 3 graders varme og sluttede i 12 graders varme. Så her kom lagdeling af tøj virkelig til sin rette. 

>> Læs mere om beklædning 

Turen var på 13 kilometer, den kræver godt fodtøj. Der var masser af muligheder for at lave den kortere, hvis man ønsker det.

Turen var planlagt i Outdooractive, her burde ruten kunne findes ved at klikke på nedenstående link.

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK


Outdooractive

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen