Kuperet terræn i Grejsdalen

Grejsdalstien

Grejsdalstien, en fantastisk vandretur mellem Vejle, Grejs og Jelling.

Årets første “officielle” lange tur med min datter, skønt at have hende med igen. Jeg havde inden vores tur hørt meget om de elendige og dyre parkeringsmuligheder i Vejle, derfor besluttede vi, at starte turen i Jelling. Der er masse af gratis parkeringsmuligheder direkte på togstationen. Billetter trækkes i en automat på perronen, nemmere bliver det ikke. 

På rejseplanen kan du se tiderne for afgang og ankomst, toget går hver time fra Jelling mod Vejle

>> Rejseplanen

Du skal så stå af ved Vejle sygehus, Grejsdalstien starter 10 meter fra hvor toget stopper, nemmere bliver det ikke.

Toget stopper ved Grejsdalstien
Info tavle om Grejsdalstien

Grejsdalen

Grejsdalen er officielt Danmarks dybeste dal, det er efter min mening også et af de smukkeste steder i Danmark. Som børn kørte vi altid en tur hertil i foråret, når bøgen springer ud, det er eneste stående smukt.

Grejsdalen er en erosionsdal, som på dramatisk vis blev skabt under den sidste istid. Erosionsdal betyder ganske kort en kløft altså en landskabsform, der er skabt ved rindende vand, massebevægelse eller almindeligvis en kombination af både at erodere skarpt i jord eller andet relativt løst materiale. 

Den is der lå som et tykt lag hen over Danmark, var fyldt med meget dybe sprækker. Nogle steder nåede disse sprækker helt ned til jorden, altså de var hundrede meter dybe. 

I sprækkerne har der især 
om sommeren samlet sig smeltevand. Det meste af smeltevandet samlede sig ved bunden af gletsjeren
og strømmede udad mod isranden, hvor det væltede ud i det åbne land gennem en gletsjerport. Da der hele tiden kom nyt smeltevand til, opstod der et kæmpe tryk på vandet og det fjernede alt på sin vej.

Det er sådan vores fjorde er skabt og Vejle fjord er et rigtig godt eksempel på det.

På de første ca. 2 km af Grejsdalsstien er der opsat 11 pæle med QR-koder der hver giver adgang til spændende information.

Starten på Grejsdalstien
Starten på Grejsdalstien

Udskælte første kilometer

Rigtig mange jeg har snakket med har sagt, at de første og de sidste kilometer af Grejsdalstien er røv kedelige. Jeg er fuldstændig enige i, at de sidste kilometer mod Jelling bare skal overstås, men dem i Vejle syntes jeg faktisk er ganske hyggelige. 

Fra hvor toget stopper i Vejle, går man ved en sti op igennem et stort område med kolonihaver. Meget minde faktisk lidt om Christiania og personligt, syntes jeg der er fedt at se på de mange, lidt skæve, byggerier og konstruktioner, noget ligner lort, men det meste er fantastisk hyggeligt.

Min datter var helt klar på at flytte ind i nedenstående med et samme.

Hyggelig kolonihave i Vejle
Grejsdalstien starten
Grejsdalstien starten

Tæt bøgeskov og stejle skrænter

Grejsdalen er som sagt en erosionsdal. Den er en flere kilometer lang sænkning med 60-70 meter høje, skovklædte skrænter. Det er virkelig imponerende at gå og kigge på disse, man føler sig meget lille når man tænker over hvilke kræfter der har været på spil. Bøgen der er sprunget ud står helt utrolig smuk i farverne, fuglene kvidrer, træerne svajer i vinden – her er så helt utroligt stille, ind til den medrejsende teenager konstatere at hun er sulten. Nå ja, freden varede da nogle minutter denne dag.

Teenageren fodres
Smukke Grejsdal
Smukke Grejsdal
Er kastanjemanden på spil?
Afmærkning Grejsdalen
Fantastisk smukt hus i Grejsdalen

Grejs Å

Grejs Å udspringer i Fårup Sø der ligger syd for Jelling. Å’en er ca. 22 kilometer lang og har et imponerende fald på hele 50 meter. Den løber gennem hele Grejsdalen. Inde i Vejle by, løber den ud i Vejle Å.

Åen har en god bestand af havørred hvilket åens fald og stenbund sikrer med gode forhold for gydninger.

Da åen har et meget kraftigt fald, har der igennem årene været mange projekter for at udnytte denne vandkraft, hele 15 møller har der været i gang fra Grejs Mølle til Vejle med skiftende former for teknologisk udnyttelse af strømmen fra vandet. I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, hvor aktiviteten var størst, havde området Danmarks største koncentration af industrimøller. I omkring 1900-1920 fik flere af møllerne installeret turbine, som producerede elektricitet, der kunne drive maskinerne. De mest kendte møller i området er Grejs Mølle bestod som bestod af tre møller: Grejs Øvre Mølle, Grejs Mellemste Mølle og Grejs Nedre Mølle. meget fantasifuld navngivning. Bygningerne består stadig den dag i dag. 

Grejs Å
Grejs Å
Grejsdalen
Grejsdalen
Grejsdalen
Grejsdalen

Det kan være en våd fornøjelse

Vi har valgt denne maj dag, da det har været tørt i temmelig lang tid. Jeg har snakket med flere der har gået Grejsdalstien i en våd periode og det har været en meget blandet oplevelse. Rigtig mange steder er der etableret broer og gangbroer over de vådeste områder, men det er naturligvis ikke muligt over alt. Så skal man have den bedste oplevelse, så vælg en periode hvor det ikke har regnet. 

Gangbroer på Grejsdalstien
Gangbroer på Grejsdalstien

Meget kuperet

“Går det for helvede kun op og ned, I denne lorte skov…” Citat en efterhånden træt teenager

Det er ikke en tur for dårligt gående eller andre med mobilitetsproblemer. Jeg syntes jeg er i ret god form, jeg syntes den var hård at gå til tider. 

Vi mødte flere med vandrestave, det skal jeg helt sikkert have med næste gang.

Jeg kunne sagtens forestille mig, at den i de våde perioder kan være temmelig risikabel af gå. Så pas på jer selv derude der er langt ned, flere steder.

Kuperet terræn i Grejsdalen
Kuperet terræn i Grejsdalen
Smukke Grejsdal
Smukke Grejsdal
Smukke Grejsdal
Smukke Grejsdal

Fra vi går ud af skoven er der et langt stykke langs en landevej, røv kedelige transport kilometer, indt til Jelling. Eneste højdepunkt er de vildt flotte raps marker.

Smukke raps marker
Smukke raps marker

Kongernes Jelling

Når vi snakker Jelling, så kommer man automatisk til at snakke Gorm den gamle, Thyra og Harald Blåtand. Jelling er mest berømt for at være hjemsted for Jellingstenene. Jeg har hørt stenene blive kaldt Danmarks dåbsattest, da det er første gang Danmark bliver nævnt som et helt land. Jelling Kirke der er fra 110 tallet, er sandsynligvis et gravmonument for Gorm den gamle, rejst af sønnen Harald Blåtand, den første kristne konge i Danmark. Byen er også kendt for de to kæmpe store gravhøje hvor Thyra Dannebod og Gorm den Gamle ligger.

Jelling-monumenterne har siden 1994 været UNESCO verdens kulturarv.

Har du god tid og er der stadig lidt liv i kroppen, bør du besøge oplevelsescentret. Her får du spændende historier og viden om vikingerne og den vildt spændende Danmarks historie. Efter opdagelsen og undersøgelsen af en mægtig, rombeformet palisade i årene 2006-13 blev hele området omkring højene omkranset af hundredvis af hvide betonstolper, så man i dag kan fornemme størrelsen på det anlæg, der stod her på Harald Blåtands tid. Det er gigantisk og har virkelig været et imponerende og skræmmende bygningsværk.

Palisaderne rundt om Jelling
Jelling Kirke
Jelling Kirke
Gravhøj Jelling

Jellinge stenene

Jellinge stenene

Det er jo ikke så svært at læse….vel?

Kong Harald bød gøre disse kumler efter Gorm sin fader og efter Thyra sin moder – den Harald, som vandt sig hele Danmark og Norge og gjorde danerne kristne

Det er første gang ordet DANMARK er nævnt og det viser Kong Harald samlede nationen under et navn. Bluetooth-teknologien, der anvendes overalt i mobiltelefoner og computere til trådløs kommunikation, er opkaldt efter den danske konge, Harald Blåtand pga. hans evne til kommunikation mellem forskellige fraktioner.

Kulturarvsstyrelsen og Nationalmuseet byggede i 2011 et glashuse over stenene med styring af temperatur og luftfugtighed inde i huset for at beskytte stenene mod syreregn og dermed en langsom nedbrydning. Desværre også mod hærværk, som nogle idioter har udsat stenene for.

Jellinge stenene
Jellinge stenene
Jellinge stenene
Jellinge stenene

Danmarks smukkeste vandretur?

Nej, der er jeg ikke helt, men den kommer absolut ind i min top 5. Turen har absolut eventyrlig dejlig natur og området er helt fantastisk smukt. Der er gjort rigtig meget for at give os vandre den helt rigtige oplevelse, nogle gange faktisk lidt for meget. 

Jeg kan klart anbefale at prøve Grejsdalstien, men kun hvis du er i rimelig god form. Husk vand og andet forplejning, der er ingen muligheder for at proviantere undervejs.

Turen er opgivet til 16 kilometer, mit ur stod på 16,5 kilometer da vi stod ved pandekagehuset i Jelling. Det viste sig efterfølgende også at være et stort højdepunkt for turen, især for den evig lækkersultne teenager.

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen