Grejsdalen er officielt Danmarks dybeste dal, det er efter min mening også et af de smukkeste steder i Danmark. Som børn kørte vi altid en tur hertil i foråret, når bøgen springer ud, det er eneste stående smukt.
Grejsdalen er en erosionsdal, som på dramatisk vis blev skabt under den sidste istid. Erosionsdal betyder ganske kort en kløft altså en landskabsform, der er skabt ved rindende vand, massebevægelse eller almindeligvis en kombination af både at erodere skarpt i jord eller andet relativt løst materiale.
Den is der lå som et tykt lag hen over Danmark, var fyldt med meget dybe sprækker. Nogle steder nåede disse sprækker helt ned til jorden, altså de var hundrede meter dybe.
I sprækkerne har der især
om sommeren samlet sig smeltevand. Det meste af smeltevandet samlede sig ved bunden af gletsjeren
og strømmede udad mod isranden, hvor det væltede ud i det åbne land gennem en gletsjerport. Da der hele tiden kom nyt smeltevand til, opstod der et kæmpe tryk på vandet og det fjernede alt på sin vej.
Det er sådan vores fjorde er skabt og Vejle fjord er et rigtig godt eksempel på det.
På de første ca. 2 km af Grejsdalsstien er der opsat 11 pæle med QR-koder der hver giver adgang til spændende information.