En vandretur der byder på spøgelsesslot, et buddhistisk tempelhyggelig, hyggelig bøgeskov og rigtig mange flotte søer. Området ligger vest for Odense, nærmere bestemt Blommenlyst (tæt på motervejsafkørsel 53)
Vi parkerede overfor huset på Hesbjergvej 10, 5491 Blommenslyst. men kører man lidt længere ned af Hestbjergvej, er der også en fin parkeringsplads der.
Uhyggelig stemning
Om det var det lidt dystre vejr eller det bare er området, men allerede fra vi gik ud af bilen, følte vi en meget speciel stemning. Vi havde ikke bevæget os ret langt væk fra bilen, før der kom en gås gående midt på vejen. Huset som vi mødte som det første havde høns og gæs gående frit over alt. Ude ved vejen sælger de æg, her kan man da tale om ægte økologi, men husk mønter, de tager ikke Mobilepay.
Vi går ca. 500 meter ned af grusvejen. Her vælger vi i starten af vores tur, at følge den ca. 2 km ret kuperede Naturarium-sti rundt i skoven.
Hesbjerg Slot
Et stykke inde i skoven dukker bagsiden af Hestbjerg slot op. Slottet der i tidernes morgen har været fantastisk smukt, i dag i totalt forfald. Store dele af den engang storslåede facade er i fare for at styrte sammen, flere af de mange vinduer er blændede af og ukrudtet gror uforstyrret vildt over det hele.
Forfaldet skyldes, at slottets tidligere ejer, Jørgen Laursen Vig, skrev gav i sit testamente, en russisk ortodoks nonne, Amvrosija Garaeva har ret til at bo og bede på Hesbjerg Slot.
Så længe hun har ret til at bo og bede på slottet, kan fonden der nu ejer slottet ikke komme videre med deres restaureringsplaner, en ret hun ikke vil give afkald på, selv om hun eftersigende ikke har været der i rigtig mange år.
I mens denne strid står på, forfalder slottet stille og roligt – hold nu op hvor er det synd og en skam.
Hesbjergkilen
I slutningen af sidste istid blev dette markante og storslåede landskab dannet af bortsmeltende gletsjere, der efterlod materiale i issøer eller som store klumper dødis og dermed skabte grundlaget for nutidens terræn.
Område som samlet betegnes Hesbjergkilen, og omfatter Øghaven, Hesbjerg Skov, Ernebjerg Skov og Dyred Banke.
Hesbjerg Skov
Vi valgte at lave vores egen vej rundt i Hesbjerg skov, der er rigtig mange muligheder for at lave en rigtig god tur. Skoven omkring slottet er lidt uhyggelig var vi enige om, det skyldes at grene og døde træer har fået lov at ligge tilbage og rådne af hensyn til dyrelivet. Vi er så vandt til at se skovene står “opryddede” at det er en mærkelig oplevelse. Skoven var i 1860’erne ejet af boghandler Milo fra Odense. Du kan se et nærmest kapelagtigt minde for boghandleren tæt på Smedebjerg ved slottet.
Området ligger mellem 80 og 100 meter over havets overflade og er faktisk temmelig kuperet. Træerne der primært er et mix af nåle og bøgetræer står tæt, men der er fine stier ind i mellem dem. I 1927 blev skoven købt af skovfoged R. Hansen fra Langesøskoven.
Stierne vælger mellem egentlige grusveje og mindre stier helt inde i skoven. Som man også kan se på billederne, ligger det meget dødt materiale over alt i skovbunden. De mange døde træer gør også, at det er relativt nemt at finde noget af sidde på, hvis man ønsker en pause.
Aktiv skovdrift
Der er rigtig meget skovdrift i store dele af skoven. Det betyder arbejde med store og tungemaskiner, det lyder de mange veje ekstremt under og flere steder er de kørt så meget op, at det er umuligt at gå på dem.
Mange søer i området
Det er temmelig mange søer i området og et meget rigt fugeliv. Jeg kunne sagtens forestille mig en sommerdag i denne skov var exceptionelt levende.
Hvem tramper på min bro?
Måske grebet lidt af stemningen fra det faldefærdige slot, jokes der lidt om den bro vi møder på vores tur. Over en af de mange slugter vi møder, er der lavet en bro over. Jeg prøvet at binde min datter ind, at der bor en trold under broen, men det er desværre ovre den tid hun troede på alt man siger 😉
Shelter ude midt i skoven
Ude mit i skoven støder på pludselig på en rigtig hyggelig shelter plads, jeg ville aldrig få min datter med på at overnatte her, men jeg syntes det så hyggeligt ud.
Eksperimenterende økologisk Landsby
I begyndelsen af 1970’erne etablerede en gruppe unge mænd og kvinder, billedkunstnere og musikere et kunstnerkollektiv ved Hesbjerg Slot. Området består i dag af en række forskellige huse, området oser af frihed, ro og lykke. Gennem de 30 år siden da har Hesbjerg Landsby udviklet sig og består nu af 18 bopladser, der huser Ca. 30 voksne og en halv snes børn. Vi møder flere mennesker på vej igennem landsbyen og ud mod vores bil, alle hilser pænt. Der er lidt Christiania over området, et sted vi altid besøger når vi er i København.
Jeg er på mange vandreture, nogle husker man bedre end andre – det er en af dem. Der var så mange forskellige oplevelser på dette tur at sanserne har været på overarbejde. Det er virkelig en meget speciel oplevelse vi kan huske i meget langtid. Turen vi havde plottet ind i Outdooractive var på 15 kilometer, vi skød en genvej et sted, for at slippe for de meget opkørte veje, så vi endte på 13 kilometer for dagen.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK
Ruten kan hentes på Outdooractive på linket underneden.