I Egtvedpigens fodspor, er en helt ny vandrerute ved Vejle Ådal, den åbnede i starten af foråret 2021. Stien er et samarbejde mellem Naturstyrelsen, Vejle Kommune og en række private lodsejere og den snor sig igennem noget af Danmarks smukkeste natur.
På hele vejen rundt om I Egtvedpigens fodspor er der parkeringspladser, vi valgte nedenstående, men der der genialt mange steder at holde.
Egtvedpigen, hvem var hun?
Ved Egtved Holt kan der laves en afstikker til Egtvedpigens rekonstruerede gravhøj.
Vi startede faktisk med at lave denne afstikker, her var der stort set ingen andre end os.
Egtvedpigen er en af de mest kendte personer fra oldtiden. En sommerdag i 1370 f.kr. blev hun begravet i en egekiste, der blev dækket af en gravhøj – den såkaldte Storehøj. Selv om der ikke er meget tilbage af Egtvedpigen, faktisk kun hår, tænder, negle, lidt hud og ja lidt af hendes hjerne(?). De mener hun var 16-18 år gammel da hun døde. Hendes fortælling en medrivende historie om bronzealderfolket og er faktisk vildt interessant.
Fantastisk smuk natur
Tilbage på stien og langs en hyggelig å og ind i en skov. I Egtvedpigens fodspor er temmelig kuperet, så det kræver gode sko og en rimelig god form.
I Egtvedpigens fodspor går videre igennem skov, ruten er fantastisk godt markeret, på intet tidspunkt var vi det mindste i tvivl om hvor vi skulle hen. Terrænet på ruten er meget kuperet og kræver man er godt gående. I Egtvedpigens Fodspor forløber primært på trampestier og kun enkelte steder på asfalt eller grus. Over de våde partier er der bygget gangbroer eller udlagt trædesten, flere steder er den dog trådt helt op, så forvent mudrede sko.
Nyberg Mølle
En fantastisk gammel vandmølle fra 1850. Den er i dag total restaureret og på afstand ser den fantastisk ud. Den er i dag privatejet og præcist derfor kiggede vi kun på afstand, jeg følte ikke vi kunne tillade sig at gå over og glo. Der drives bed and breakfast, så måske man skulle prøve det, for at komme over og kigge.
Løft benet!
Rigtig mange steder på ruten skal man forcere hegn. det er lavet ved at trædebrædt ind igennem hegnet. Ved siden af står der en stok man kan støtte sig til.
Jeg havde ingen problemer med denne model, men jeg så flere, især ældre der havde ret svært ved at komme over. Flere steder er der faktisk temmelig højt op. Stokken man kan støtte sig til, sidder desværre temmelig løs flere steder, så pas på….og ja, så er der også strøm i hegnet.
Den smukkeste udsigt
Efter møllen skal man over vejen, husk at hold godt øje med bilerne. Herfra går det rigtig meget op, de fleste var godt forpustede da de nåede toppen. Men anstrengelsen belønner sig, der er godt nok smukt, så vi valgte at tage et pit stop her. Ligeledes gik vi en kæmpe klynge af mennesker, så vi håbede at få lidt luft.
Endelig er I Egtvedpigens fodspor fladt
Fra det smukke udsigts punkt går det nedad og i rigtig langtid er det næsten helt fladt. Underlaget er primært grus og der er fint tørt. Noget af stien deles med Hærvejen og Kyst til Kyst stien.
Bindeballe Købmandsgård
Ved Bindeballestien er der mulighed for at besøge Bindeballe Købmandsgård, det er som at blive sat tilbage i tiden, det er næsten et must på denne tur. Afstikkeren er på små ekstra 2 kilometer og den er meget nem at finde.
Bindeballe Købmandsgård er en gammel købmandsgård, som i dag huser købmandsbutik og et museum.
Købmandsgården er grundlagt i 1897
Bindeballe Købmandsgård er grundlagt i 1897, samtidig med at Vejle-Vandel Jernbanen blev åbnet. Købmandsgården er stadig i fuld drift i de originale bygninger som en gammeldags blandet landhandel fantastisk hyggelig betjening.
I Bindeballe Købmandsgård kan du få kolde øl og vand. I kaffehuset kan du købe kaffe, boller og kager. Der er desuden et pænt udvalg af lokale specialiteter som Bindeballe Bjesk, bitter og brændevin.
Det er virkelig et must se, det er som at gå ind i en tidslomme, lige pånær corona masken 😉
Næsten ubrugelige trædesten
Fra Bindeballe går vi via Bindeballestien af en rigtig fin grusvej. Herfra går turen over en mark, på dette tidspunkt kan du sige farvel til tørre og pæne sko, for de næste 500 meter er en gang optrådt mudder. Der er lagt trædesten ud, men slet ikke nok, og slet ikke til folk med korte ben. Jeg er 190 cm høj, det passede perfekt til mig. Men min datter på 165 cm havde store problemer med de trædesten.
Runkenbjerg
I Egtvedpigens fodspor fortsætter til foden af Runkenbjerg, så går det temmelig meget op af igen. Runkenbjerg er en lang, smal bakkekam som er blevet liggende tilbage som en rest jord mellem alle de eroderede ismasser, der har dannet Vejle Ådals brede profil. Fra Runkenbjerg har man en enestående udsigt ud over Vejle og Egtved ådale. Fra Runkenbjerg, går stien videre ned i ådalen, over Vejle å og videre gennem engområdet Sønderkær.
Sønderkær
Ådalen omkring Runkenbjerg og Sønderkær blev fredet ved en stor landskabsfredning i 1980. Her er virkelig også smukt og dejligt fladt igen.
Turen langs åen er virkelig smuk og overraskende tør. Der er broer over de værste områder, jeg tror kun et enkelt sted, var der 4-5 meter med temmelig meget mudder.
På vejen fandt vi også AREA 51 – basen der er hjemsted for test og udvikling af nogle af USAs mest avancerede militære systemer, jeg troede ellers det lå i Nevada.
Turen er nu næsten afsluttet, vi møder lige et par temmelig høje bakker mere. Desværre er de temmelig trådt op og et ældre ægtepar kæmper en brag kamp for at komme op, da jeg stod godt fast og stadig havde lidt overskud, så kunne en håndsrækning hjælpe dem (ikke corona sikkert, jeg ved det).
Turen er enestående flot, der var ganske få kilometer hvor man ikke blev imponeret over det ene spektakulære syn efter det andet. Turen vi gik var på 16 km, vi nåede op på omkring 350 højde meter. Vi kommer helt sikkert igen, når det værste hype er blæst over, I dag var der simpelthen for mange mennesker.
Ruten ligger på Outdooractive og kan hendes via nedenstående link
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK