Nyborg færgehavn

Knudshoved

Knudshoved er Fyns østligste punkt og brohoved for Storebæltsbroen.
I perioden 1957-98 var der bilfærgeforbindelse til Halsskov med tilsluttende motorvej, og siden 1997 har halvøen Knudshoved  været et udgangspunkt for Storebæltsforbindelsen.

En af de meget få fordele ved corona pandemien er, at der er nemmere at finde en parkeringsplads. Det kan godt være lidt svært ved Knudshoved, da det er et meget populær strand. 
Da hotel Sinatur Hotel Storebælt desværre er lukket ned, tillod jeg mig at låne en af deres parkeringspladser. havde de været åbne, havde jeg naturligvis fundet en anden læsning.

Fakta om Storebæltsforbindelsen

Storebæltsforbindelsen er en såkaldt kombineret bro. Det vil sige, at den sammen med tunnelforbindelse, kan håndtere både tog- og trafik med biler og lastbiler.

Jernbanen åbnede 1. juni 1997, og vejforbindelsen åbnede 14. juni 1998.
De samlede byggeomkostninger var 21,4 mia. kr i 1998-kroner. Forbindelsen er cirka 17 km lang

Højde: 254 m
Åbnede: 14. juni 1998
Længde: 6,79 km
Gennemsejlings- højde: 70 m maximalt
Total længde: 6.790 m

Men et imponerende flot bygningsværk er det

Storebæltsbroen

Turen starter langs med stranden

Vejret var helt fantastisk skønt denne tidlige morgen. Termometeret stod på 12 grader, men endnu vigtigere så blæste det kun få meter i sekundet. Turen er meget hundevenlig, så jeg havde taget min 4 benede ven med på tur. Lyset denne morgen var helt fantastisk, så det blev til mange ret gode billeder (hvis jeg selv skal sige det)

Knudshoved strand
Knudshoved strand
Knudshoved strand
Knudshoved strand

En af Fyns bedste bade strande

Fyns badestrand er både den bredeste men også en af de bedste på Fyn. Stranden blev anlagt da man byggede Vestbroen over Storebælt.

Stranden er typisk helt sort af mennesker om sommeren, hvilken er ganske forståeligt, her er virkelig skønt. 

Der er masser af lækkert fint sand på stranden og dejlig sandbund ude i vandet. Man skal ikke så langt ud før der er dybt nok til en god svømmetur. Alligevel er vandet tæt på kysten lavt og dermed børne- og familievenligt

Stranden byder på en masse faciliteter:

Handicapadgang til stranden
Parkering, Toilet, Ramper,
Volleybane, Legeplads
kiosk, Borde/bænke, Bålplads

Knudshoved strand
Knudshoved strand

Det gamle færgeleje Knudshoved 

Turen går forbi stranden og hen til Storebæltsbroen. Det er sindssygt imponerende at stå under broen og høre bilerne drøne forbi lige over hovedet på dig. Turen går videre og over mo det gamle færgeleje. I perioden 1957-98 var der bilfærgeforbindelse til Halsskov med tilsluttende motorvej. Jeg har tyvstjålet det billede underneden, det vise hvordan det så ud tilbage i 1957 da det med indviet, et kæmpe bygningsværk. 

Det gamle færgeleje

Det ligner nu stadig sig selv, dog har tidens tand så præg på det gamle anlæg. Græsset står højt og træerne vokser vildt. Hvorfor det får lov at stå og ikke laves til en kæmpe lystbåde havn eller et attraktivt sommerhus område, det ved jeg ikke, men det er nok kloge mennesker i et eller andet ministerie der har besluttet. 

Jeg ved fra min ultra korte “dykker karriere” at der ligger et meget populært skib i havnen. Det er vraget  af skibet Henrik Wegner. Vraget er ca. 21 meter langt og ligger på ca. 8 m dybde. Vraget kan dykkes i næsten alt slags vejr, fordi det ligger beskyttet af de 7 meter høje beton sider i færgelejet. 

Nyborg færgehavn
Nyborg færgehavn
Nyborg færgehavn
Nyborg færgehavn

Villy Sleep-Valley

Tilbage 2011 holdt Villy Søvndal sin fantastiske tale, hvor han gav verdens lederne en opsang og bad dem komme ind i klima kampen. Det ser ud til Villy har været forbi den gamle færge havn og leje lidt med maling. Genialt placeret, da det kan ses fra motorvejen.

Villy Søvndal
Villy Søvndal

Ud på alle molerne

Det er næsten et must når man er der, at komme ud og gå på molerne. Jeg har fisket meget hernede fra og haft ret mange pæne fladfisk med hjem. 

Turen langs stranden er også fantastisk smuk og vi skal da også lige ud og klappe de gamle kanoner ved Kursuscenter Knudshoved.

Knudshoved færgehavn
Knudshoved færgehavn
Knudshoved færgehavn
Knudshoved færgehavn

Knaldstationen

Fra havnen gik turen op til Knaldstationen ved Knudshoved Fyn. Det blev brugt til at advare skibs trafikken i tåget vejr. Stationen er en 7 meter høj mast med vippegalge. Knaldstationen fungerede ved at man sprængte dynamit i en kurv i vippegalgen – Derved kom der et knald som signal til skibene.
(Nogle blev vist skuffede over den kedelige forklaring der hva’ )

Knaldstationen der idag er kulturarv, er fra 1901 og har ikke været i brug siden 1934.

Knaldstationen
Knaldstationen

Østerø Sø

Østerø Sø er en meget lavvandet brakvandssø  på hele 22,9 hektar. Den har en gennemsnitsdybde på ca. 0,5 m og saliniteten er på 15 – 28 promille. Saliniteten er også kaldet eller saltholdighed, er et mål for mængden af opløst stof, der er indeholdt i et kilo havvand. Det måles i gram. I 2009 var havets saltindhold på ca. 35 promille. 

Østerø Sø udgør den centrale del af Natura 2000-området, sidst vi mødte dette var på Avernakø

>> Læs om Avarnakø

Der er masser af muligheder for ture i området, jeg vælger primært at gå langs stranden. Der er temmelig meget aktivitet af kitesurfere, det er sindssygt imponerende hvad de kan på et brædt med sejl.

Østerø sø
Østerø sø

Marinestationen Slipshavn

Turen gik videre til Slipshavn, der danner den yderste spids mod Nyborg Fjord ligger Marinehjemmeværnet samt et skanseanlæg fra svenskerkrigene i 1600-tallet. Her var der også godt gang i kitesurferne.

Det er totalt forbudt at tage billeder her, så det udlod jeg naturligvis.

Fra marinestationen gik turen ved an grusvej over til Sct. Knudsgolfbane hvor der var temmelig godt i den, årstiden taget i betragtning. Herfra tilbage til DSB kursuscenter hvor man kan komme under motorvejen og tilbage langs stranden til bilen.

Sct. Knuds Golfklub

Det er virkelig en skøn rundtur. Outdooractive siger turen er 15 kilometer, mit Garmin ur siger turen er 16 kilometer. Der er ganske få højde meter, men meget sand at gå i. Turen kan sagtens forlænges ind i Nyborg by, eller ved til North Nyborg Beach, så den på flot “dansk” kaldes.

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Ruten kan hentes på Outdooractive på linket underneden


Outdooractive

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen