Da vi forlader As Vig, rammer vi et Voldsted. Et voldsted er rester af en borg eller et forsvarsværk fra oldtiden eller middelalderen. Altså en betegnelse for noget de ikke er helt sikre på hvad er 🙂
Palsgaard er de heldigvis helt sikre på. Det er en vandvittig flot herregård der kan dateres tilbage til 1372.
Ejerlisten er lang, men igen forholdsvis ublodig. Palsgaard havde tætte relationer til adlen. Forsvarsværkerne ved Snaptun fik ikke alle svenskerne skræmt væk og Karl Gustav-krigene mellem 1657-1660 gik hårdt udover Palsgaard. En af følgerne blev, at ejerne på denne tid, Ernst Normands datter og svigersønnen, Joachim Pentz, måtte sælge gården. I perioden herefter var der flere forskellige ejere af gården. men fælles for alle, de har virkelig forstået at holde gården og dens produktion up-to-date.
I 1908 købte Einar Viggo Schou, Palsgaard. Han var direktør for Otto Mønsteds Margarinefabrikker i London.. Han fik patent på et meget vigtigt emulsionsform i margarineproduktionen, og derfor grundlagde han et mindre fabriksanlæg på Palsgaard.
Schou døde i 1925, og efter at enken Elisabeth i nogle år havde stået for gårdens drift, overtog sønnen, Herbert Schou Palsgaard, i 1952. I 1957 oprettede han et familieaktieskab ved navn A/S Schou-Palsgaard, som siden har ejet gården.
Navnet er senere hen ændret til Palsgaard A/S, der i 2020 har udviklet sig til en stor, dansk industrivirksomhed, der fremstiller emulgatorer, som sammen med stabilisatorer og andre specialiserede ingredienser sælges til fødevareindustrien.
Zoomen på min mobiltelefon tillader desværre ikke billeder af Palsgaard, men imponerende ser det ud på afstand.