Sandbjerg Vig

Kyststien Snaptun – Juelsminde

Kyststien Snaptun og Juelsminde, salgstalen lyder: “Forbered dig på en gudesmuk og dejligt varieret vandrerute mellem de to stemningsfulde havnebyer Snaptun og Juelsminde – lige ved kysten!”

Og faktisk har de ret i det meste, for stien er virkelig varieret og ca. 2/3 er gudesmuk.

Vinden skulle være omkring 8 m/s og i sydøstlig retning, derfor valgte vi at gå turen fra Snaptun og til Juelsminde. Jeg foretrækker til en hver tid at have vinden i ryggen, frem for i ansigtet.

Overfor Juelsminde vandrehjem er der en stor og gratis parkeringsplads. Da bussen til Juelsminde går fra den modsatte side af vejen, er det helt perfekt. Der er ligeledes et rigtig pænt offentlig toilet i forbindelse med parkeringspladsen.

>> Busplanen kan findes her

Snaptun

Sidst vi var i Snaptun, var for at tage færgen til Endelave.

>> Læs om vores tur til Endelave her

Jeg er taknemmelig for jeg ikke skal ud og sejle i dag, selv om 8 m/s er meget, så tror jeg faktisk det blæser mere denne maj lørdag.

Snaptun er en ung by, opstået omkring havnen fra midten af 1800-tallet. Snaptun er en ret lille by med omkring 500 indbyggere og da byen er relativt ny, er der desværre ikke så meget historie at nørde i. Men hyggelig er byen og den er omgivet af flot natur og så ligger den fantastisk i forhold til en lang række små øer for lystsejlere.

Bussen stopper på havnen, ganske smart for her starter Kyststien nemlig også.

Snaptun
Snaptun

Landskabsudstilling i Bådehuset

Bådehuset vi passere får hundrede meter nede af stien er bestemt et besøg værd. Bådehuset indeholder en lille , men rigtig fin udstilling, der fortæller om stedets historie og natur.
Bl.a. om de spændende geologiske forhold i kystskrænterne.

Udstillingen er gratis og tager vel omkring 20 minutters tid, det er nærmest et must. 

Snaptun bådehus
Snaptun bådehus
Snaptun bådehus

Tønballe Skov

Lige i starten af Tønballe Skov rammer vi Snaptun Fugletårn, eller Tønballe skov fugletårn som nogen vælger at kalde det. Følger du stien, kan du ikke udgå at se det. Det er virkelig en hammer fed udsigt fra tårnet, selv på en temmelig overskyet dag, som vi desværre har valgt.

Min interesse for fugle er nærmest ikke eksisterende, men min interesse for oplevelser og fede udsigtsspots er i høj grad til stede – så dette tårn er ren win – win.

Snaptun Fugletårn
Snaptun Fugletårn

Skanserne ved Horsens Fjord

Vi er knap nede af fugletårnet inden vi rammer skanserne med Horsens Fjord som området hedder. 

I Snaptun lystbåde havn så vi enkelte både sejlende under svensk flag. Jeg antager de i dag er yderst velkommen i byen. Men sammen med englænderne, så har forholder været ret så anstrængt igennem tiderne.

Området har igennem lange tider, været brugt som vagtpost. Her kunne fjendernes skibe spottes inden de sejlede ind til købstaden. Det område vi befinder os i, er en batteri stilling fra 1800-tallet (kanonbådskrigen) efter englænderne stak af med vores flåde. Kanon bådene der ikke stak så dybt, kunne søge tilflugt i det lave vand mellem Hjarnø og Alrø. 

Lille Batteri, er den lille forhøjning, der stadig ses ved stranden nord for jollehavnen. Der er ikke så meget tilbage af Lille Batteri, men det der er tilbage kan dateres tilbage til Englandskrigen (1807-14). 

Svenskeskansen, højt oppe i Tønballe Skov ligger en stjerneformet skanse opført under Svenskekrigen i 1658. Her ligger også to kanoner købt af Tønballegårds ejer. De stammer fra linieskibet Christian den 7., der sank ved Anholt i 1787.

Store Batteri, det største batteri blev opført ved Hundshage under Englandskrigen. Dette batteri er bygget så tæt på kysten, at det faktisk er forsvundet inden for de sidste 50 år. Her var der placeret nogle på den tids, skræmmende 12-punds kanoner, der var også bygninger til mandskab.

Svenskeskansen
Svenskeskansen
Kyststien

Kystskrænter

På kysten ser vi hvordan havet stille og roligt gnaver sig ind i landet. Dette er præcist lige så fascinerende og uhyggeligt som vores oplevelser på Trelde Næs.

>> Læs om vores tur til Trelde Næs

Jeg antager jorden her også er meget lerret, for det ligner hele træer er skredet ned i vandet, på helt samme måde som Trelde Næs. Mon ikke der også her gemmer sig et stort antag forsiler lige til at samle op for den ihærdige og heldige samler. Vi var ikke nede på stranden, så dette er blot en personlig antagelse. 

Kystskrænter
Kystskrænter
Kystskrænter
Kyststien
Kyststien
Kyststien

Jensgaard

Desværre er vi nu på den del af turen jeg syntes er, undskyld mit franske, røv syg. Der er så meget lækker skov, så hvorfor f….. skal vi pludselig ind i landet og så på asfalt, så meget for en kyststi.

Heldigvis kommer vi forbi en afsindig smuk Herregård, Jensgaard. 

Jensgård er en gammel gård, der frem til reformationen var ejet af Øm Kloster. Den nævnes første gang omkring år 1300, hvor den kaldes Inæs, i 1477 blev navnet på gården til Ensgard, 1546 syntes de den skulle hedde Ensgaard og fra 1664 kom de så på navnet Jensgaard som den hedder den dag i dag.

Listen over ejere af Jensgaard er lang, hvilket er naturligt, når vi snakker om mange hundrede år. Siden 1997 er gården ejet af Niels Skou. Han har overtaget efter 250 års ejerskab af en Glud slægten. Niels Skou driver for øvrigt et økologisk landbrug på godset. Modsat så mange andre herregårde jeg har besøgt, så virker det ikke til dette sted har en blodig familie historie, ellers har jeg bare ikke gravet dybt nok. 

Nå, lidt positivt var der ved dette asfalt helvede for gården er virkelig fantastisk smuk.

Jensgaard
Jensgaard
Jensgaard

På sommerhus tur

Fra Jensgaard er der nogle kilometer der skal overstås på asfalt, det eneste positive er den lange allé af asketræer. 

Vi bevæger os igen ud mod kysten og rammer snart sommerhus området Pøt Strandby.

I sidste års påskeferie havde vi lejet et sommerhus i dette område, så der er sjovt at komme tilbage igen. Vi kommer forbi en mark med de mest nysgerrige og faktiske ganske kælen køer. Havde min datter været med, var vi aldrig kommet herfra igen. Men vi skulle naturligvis lige klø en kalv bag øret, hvilket den var yderst tilfreds med.

Pøt Strandby
Pøt Strandby
Pøt Strandby
Pøt Strandby
Pøt Strandby

Så blev det kyststien igen

Så blev det igen til en kyststi og brokkeriet sluttede hermed herfra. På Sydsiden af Pøt Strandby rammer vi igen kysten og det er tid til en pause, vi har nu gået omkring 10 kilometer. På denne del af turen er der stor mulighed for pauser på en bænk eller ved et bord. Jeg lagde ikke mærke til nogen steder vi kunne have sat os, på de første 10 km.

På de 20 minutters pause vi tog, fandt vi intet mindre en 11 kører. En hulko er et gammelt jysk ord for en sten med et hul helt igennem. Hulko er blot udtalen på “hwolkow” som var den mest almindelige betegnelse i Midt- og Nordjylland. 

Noget jeg kun tidligere har oplevet på Fyns Hoved.

>> Læs om vores tur til Fyns Hoved her

Her er pludselig masser af steder man kan sidde, desværre er der ingen læ, så forvent at nyde din frokost i en vindtunnel, hvis du rammer en dag som vi gjorde det.

Men det er skønt at være tilbage på stranden. Orker du ikke at gå i sand, kan du gå 25 meter ind i landet og gå på græs.

Området hedder for øvrigt As Vig.

Kyststien
Kyststien
Kyststien
Kyststien med legebarn
Kyststien blomster
Kyststien strand
As Vig

Palsgaard

Da vi forlader As Vig, rammer vi et Voldsted. Et voldsted er rester af en borg eller et forsvarsværk fra oldtiden eller middelalderen. Altså en betegnelse for noget de ikke er helt sikre på hvad er 🙂

Palsgaard er de heldigvis helt sikre på. Det er en vandvittig flot herregård der kan dateres tilbage til 1372. 

Ejerlisten er lang, men igen forholdsvis ublodig. Palsgaard havde tætte relationer til adlen. Forsvarsværkerne ved Snaptun fik ikke alle svenskerne skræmt væk og Karl Gustav-krigene mellem 1657-1660 gik hårdt udover Palsgaard. En af følgerne blev, at ejerne på denne tid, Ernst Normands datter og svigersønnen, Joachim Pentz, måtte sælge gården. I perioden herefter var der flere forskellige ejere af gården. men fælles for alle, de har virkelig forstået at holde gården og dens produktion up-to-date.

I 1908 købte Einar Viggo Schou, Palsgaard. Han var direktør for Otto Mønsteds Margarinefabrikker i London.. Han fik patent på et meget vigtigt emulsionsform i margarineproduktionen, og derfor grundlagde han et mindre fabriksanlæg på Palsgaard. 

Schou døde i 1925, og efter at enken Elisabeth i nogle år havde stået for gårdens drift, overtog sønnen, Herbert Schou Palsgaard, i 1952. I 1957 oprettede han et familieaktieskab ved navn A/S Schou-Palsgaard, som siden har ejet gården.

Navnet er senere hen ændret til Palsgaard A/S, der i 2020 har udviklet sig til en stor, dansk industrivirksomhed, der fremstiller emulgatorer, som sammen med stabilisatorer og andre specialiserede ingredienser sælges til fødevareindustrien.

Zoomen på min mobiltelefon tillader desværre ikke billeder af Palsgaard, men imponerende ser det ud på afstand.

Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig

Sandbjerg Vig

Fra den ene vig til den anden. Vi går igennem skov kommer du syd om Palsgaard til Sandbjerg Vig. Turen er rigtig flot og her møder vi et område med en masse ramsløg. I det hele taget har denne tur rigtig meget af det vi oplevede i Trelde Næs.

Det første stykke langs kysten går du på en græssti, vi valgte dig at gå ned på stranden og tage turens kun 3 pause. Godt vi gjorde det, for her så vi det mest unikke og fantastiske strandhus. Hvad historien er og hvem de har måtte bestille for at få lov til at lave dette hus, er ubekendt, men fedt er det. 

De sidste kilometer ind mod Juelsminde foregår på stranden. På hele den resterende tur har du en flot udsigt ind mod byen og havnen i Juelsminde.

Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig
Sandbjerg Vig

Juelsminde

Danmarks hyggeligste havneby, lyder det slogan, byen operere under. Om det har ret, lader jeg være op til den enkelte, men de har en super fed og hyggelig marina. Der er virkelig en vildt fed stemning og det oser af hygge over alt. Turen var opgivet til 22 kilometer, mit ur siger knap 24 kilometer, da vi rammer byen. Men som sædvanlig, har jeg været lidt off-road for at kigge. 

De sidste kilometer til vi rammer byen er flotte, men faktisk lidt kedelige. men måske er vi bare stop mætte af de mange indtryk dagen har budt på.

Juelsminde
Juelsminde
Juelsminde
Juelsminde

Kyststien fra Snaptun til Juelsminde er den fantastisk dejlig tur. Den byder på skov, historie, fede sommerhuse, flotte skove, udsigtspunkt, bask natur, flotte herregårde og kanon stillinger. Der er faktisk ikke ret meget jeg kunne ønske mig anderledes på denne tur, andet end det stykke asfalt ikke var til stede. Men jeg ville heller ikke have undværet Jensgaard. Så selv om brok er danskernes nationalsport, så kan jeg faktisk ikke rigtig komme på noget at brokke mig over – nå ja, vejret, det var lidt trist 😉

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture

>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Klik på nedenstående logo for ruten


Outdooractive

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen