Lillebæltsstien, en helt igennem fantastisk smuk tur fra Strib i nord til Gamborg i syd. Turen er lavet i to etaper og er i alt på 27 km. Lillebæltsstien byder på stort set alt der kan opleves på en vandretur smukke kystlandskab, strand, kystskrænter, bymiljø, åbne marker og skove.
Selv om Lillebæltsstien reelt starter lidt før, så valgte jeg at parkere ved Strib Nordstrand (Tjærepletten, 5500 Middelfart)
Sophiæodde
Ude på broen ved Sophiæodde er der placeret to gamle kanoner. Ved særlige lejligheder, træder Middelfart Saluteringslaug til og affyre disse kanoner. Desværre har jeg aldrig selv oplevet det, men det skulle eftersigende lyde ret så højt.
Denne juli morgen var der helt stille, jeg fik mig lige en kop kaffe inden jeg begyndte at gå, et stykke ude i bæltet dukkede et par halefinder op, Marsvin. Jeg så kun denne ene, men fed start på dagen.
Strib fyr
På den yderste spids af Strib Odde og med udsigt over Lillebælt til Fredericia står det 21 meter høje og hvidkalkede Strib Fyr. Fyret er opført i år 1900 og restaureret i 2005. Jeg gik op til fyret, men måtte gå tilbage da man ikke kan komme rundt og ramme Lillebæltsstien, men denne lille omvej er nærmest et must.
Videre igennem Strib
Strib er faktisk en større by en forventet, byen har knap 4.800 indbyggere, og fra Strib er der ca. 6 km til Middelfart. Det meste af Lillebæltsstien i Strib foregår langs kysten, der er enestående smukt denne tidlige morgen i juli.
Strib Bådehavn
Strib Bådehavn er placeret i de gamle færgelejere fra Strib-Fredericia overfarten som blev nedlagt til 1935, da den gamle Lillebæltsbro blev indviet. Havnen er løbende restaureret og i dag er det primært lystsejlere der holder til i haven. Der var temmelig meget aktivitet ved havnen denne morgen, der er nu en særlig stemning sådan et sted.
Turen langs stranden byder også på den ene kæmpe villa efter den anden, det er nogle sindssygt fede huse og sikke en udsigt de må have.
Staurby Skov
Efter ca. 4 kilometer går turen ind i Staurby Skov, et kæmpe område med masser af vandre og cykelruter. Jeg mødte dog ingen andre mennesker, til gengæld så jeg flere hjorte, harer og 3 egern. Staurbyskov skulle indeholde et sand eldorado af historie fra vores forfædre, dette i form af flere gravhøje og gamle jorddiger. Nogle af gravhøjene er gravhøje er mere end 4000 år gamle.
Turen igennem skoven er rigtig hyggelig, dog er den forholdsvis ufremkommelig flere steder. Når rundturen i skoven er overstået (der er faktisk flere der hopper denne del af turen over) så går turen ned mod den nye lillebæltsbro.
Den nye Lillebæltsbro
Lillebæltsbroen, som i daglig tale kaldes den nye Lillebæltsbro, er en motorvejsbro med 3 spor i hver retning mellem Jylland og Fyn. Broen er bygget i perioden 1965 til 1970 og indviet 21. oktober samme år.
Broen er 1.700 meter lang, 33,3 meter bred og har et frit spænd på ca. 600 meter. Gennemsejlingshøjden er 44 meter. Selv og jeg har været her rigtig mange gange før, så bliver jeg stadig imponeret over dette bygningsværk. Efter at have beundret broen, går jeg videre af Lillebæltsstien i retning Middelfart.
Middelfart
Middelfart er en gammel købstad, med knap 16.000 indbyggere.
Det gamle navn Melfar betyder “farvandet man rejser mellem” eller “den mellemste overfart” og henviser dermed til færgetrafikken mellem Jylland og Fyn.
Byen menes at være grundlagt tilbage i 1300 tallet. Husene er dog knap så gamle, men de fleste i centrum er stadig rigtig gamle og hyggelige.
På turen igennem Middelfart møder man dog ikke ret meget af det gamle by, det er mest glas og beton. Turen går fra den nye Lillebæltsbro, igennem et industriområde, inden man rammer det hyggelige havne område. Lillebæltsstien er for øvrigt markeret med en hvid mand på blå baggrund.
Når Lillebæltsstien rammer Middelfart gammel havn, står der et gammelt styrhus fra en kutter. Det er bygget om til en lyttestation, hvor du kan lytter efter marsvin ude under bæltets overflade.
Marsvinet udsender nogle særlige kliklyde når de kommunikerer med hinanden. Lydene opfanges af en mikrofon, som er placeret på havets bund.
Man kan gå ind i det gamle styre hus, og prøve om man skulle være heldig. Denne dag var der masser af lyde, bare ikke fra Marsvin. Tidligere ture til havnen har vi oplevet masser af aktivitet. Lillebæltsstien har bare så meget at byde på.
Den gamle Lillebæltsbro
Noget af det næste vi møder på vores vej, er den gamle Lillebæltsbro. Broen er en kombineret jernbane- og vejbro og blev den første faste forbindelse mellem Jylland og Fyn. Anlægget blev påbegyndt i 1925, og broen blev indviet 14. maj 1935. Den Gamle Lillebæltsbro blev bygget før man endnu brugte svejsning til større konstruktioner. Derfor er alt stålet nittet sammen, og der blev brugt over 2 millioner nitter til broen. Jeg har læst et sted, der var 3 mand på hver nitte, vildt at tænke på.
I 2015 åbnede Bridgewalking på den gamle Lillebæltsbro, har du ikke prøvet det endnu, er det virkelig en fed oplevelse.
>> Bridgewalking
Man kan kun blive imponeret når man ser dette fantastiske stykke ingeniørkunst.
Dyrehaven i Kongebroskoven
Dyrehaven i Kongebroskoven er en indhegnet dyrepark nær Lillebæltsstien og ganske tæt ved den Gamle Lillebæltsbro med en imponerende bestand af dådyr. Det er ikke en ret stor omvej/afstikker lige at gå op til den store indhegning.
Det næste på Lillebæltsstien er det gamle flotte søbad, her er der toiletter og mulighed for at tanke vand. Skulle man have lyst til en dukkert, er dette et rigtig godt sted. Ligeledes kan du komme på toilet og tanke vand her.
Vasnæs Batteri
Kort efter rammer Lillebæltsstien det fredede skanseanlæg fra 1864, oprindelig blev det opført 1808 men siden udbygget.
Det er et af de bedst bevarede batterier i landet, selv om det ved det blotte øje blot ligner en bunke jord.
Anlægget blev bygget i 1807 under Napoleonskrigene for at holde fjendes flåde ude af de danske farvande, men kom også til at spille en vigtig strategisk rolle under krigen i 1864, hvor de tyske tropper trængte op i Jylland.
Lillebæltsstien byder altså også på en masse historie.
Galsklint
Et af de suverænt smukkeste steder på turen er Galsklint. Men pas på, flere af skrænterne er desværre på vej ned i Lillebælt, så lad være med at gå ud på kanterne.
Men smukkere bliver det næppe, så tag tid til at nyde dette spektakulære udsigt over Lillebælt.
Jeg valgte også dette spot til indtagelse af dagens frokost.
Det næste på Lillebæltsstien er Galsklint Camping, det må være et af de bedst beliggende campingpladser i Danmark – omkranset af Hindsgavl dyrehave på tre sider og ned til Lillebælt.
Hindsgavl Voldsted
Efter en god kilometers penge, rammer Lillebæltsstien igen noget af det smukkeste skønneste natur, nemlig Hindsgavl Voldsted. Jeg er helt pjattet med historie og på denne rute er der det ene historiske monument efter det andet, bedre bliver det bare ikke, Lillebæltsstien kan bare noget!
Hindsgavl Voldsted er navnet på fredede ruinrester af en middelalderborg, som er opført i 1200-tallet og beliggende helt ned til vandet, ovenfor ligge det smukke Hindsgavl Slot. Det er en cirka 15 meter høj borgbanke, med en diameter på ca. 75. meter. Igen er det svært at vide hvad man går på, hvis det ikke lige stod der.
Sorgenfri og Hindsgavl Slot
Hindsgavl Slot er en herregård og tidligere kongsgård. Den nuværende bygning blev opført i 1784. Hvis bygninger kunne tale, ville Hindsgavl Slot kunne underholde i ugevis om krige, ødelæggelser, opbygning, kongelig jagt, svensk erobring, dansk tilbage erobring – listen af historiske øjeblikke er længere en vejen til Skagen. Det er virkelig et besøg værd. Det er i dag muligt at købe weekend ophold med spisning på stedet, det kan helt sikkert anbefales. Parken der hører til er på hele 40.000 m2 – dette kombineret med Lillebælt stien, giver gode muligheder for at forbrænde noget af den gode mad der serverer.
Men møder også den flotte te-pavillonen “Sorgenfri” fra 1800-tallet . H.C. Andersen, der holdt meget af at besøge Hindsgavl.
Ups undskyld undskyld….
Vejen fra Hindsgavl videre er det første stykke hvor jeg ikke møder ret mange mennesker. Da jeg efterhånden havde gået 16 kilometer og da termometeret stod på 27 grader, trængte jeg til at få skoene af og fødderne dyppet i det kolde vand. Så jeg gik væk fra stien, ind i skoven, ind mellem en masse træer og hoppede ned på stranden. Desværre havde et ungt par også udset sig præcist denne isolerede lokation til et “hyggespot”….
De/vi fik ihvertilfælde et kæmpe chok da jeg hoppede ned på stranden, 3-4 meter fra dem. Jeg fik sagt kæmpe undskyld og kravlede tilbage i skoven igen. Hvis jeg ikke fik skræmt livet helt af dem, sidder de måske 2 derude med en barnevogn og griner af episoden – men igen, undskyld, jeg havde ikke set jer 😉
Naturpark Lillebælt
Naturpark Lillebælt er Danmarks største naturpark
og har en størrelse på ca. 370 km2 og der er ca. 200 km2 beskyttet natur (dvs. 54 %). Ca. 70 % af naturparken er hav. Teglgårdsskoven jeg er på vej ind i, er en del af denne naturpark og det fantastisk smukke landskab fortsætter bare.
Da jeg fik fjernet det fjogede smil fra mit ansigt, begyndte jagten på et nyt spot til nedkøling af mine fødder. Denne gang valgte jeg et mere offentlig sted, men hvor var det skønt at få skoene af.
Middelfart Marina
Middelfart Marina er en af de største på Fyn og der er et hav af faciliteter dernede. Der er gode toiletforhold, så blev det lige klaret. Der var også et ishus, så jeg fik mig lige en gammeldaws med 3 kugler til at gå videre på.
Golfklubben Lillebælt
Der slår sig op på, at de har Danmarks bedst beliggende golfklub, det tror jeg faktisk de har ret i, selv om Nyborg også har golfhuller ned til vandet, så ligger denne golfbane bare utrolig smukt. Jeg var ved at løbe tør for vand igen og tillod mig et smut ind i golfklubben efter friske forsyninger. Med alle de penge jeg har lagt dernede i greenfee igennem årene, tænkte jeg de nok accepterede min handling.
Gamborg
Resten af turen frem mod Gamborg var også fantastisk smuk, det skulle lige være på nær de sidste 2 kilometer. Jeg tror bare ikke man på dette tidspunkt kan tage flere storslåede indtryk ind, man er simpelthen mæt.
Jeg havde læst den var 21 km, men hvad jeg ikke havde læst var, det var det var den ene etape, den anden var på 6 km…
Så 34750 skridt senere, eller lidt over 27 kilometer + 58 etager (!) er jeg en fantastisk oplevelse rigere.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK
Ruten ligger på Outdooractive og kan hentes via nedenstående link