Merino uld – Kongen af alt uld

Merino uld, så mange egenskaber i små og fine fibre!

Uld er et af de ældste fibre anvendt i verden. Der er fundet tekstiller lavet af uld, som er dateret til mere end 3000 år før Kristus. Der findes mere end 200 fåre racer og tilsammen er der omkring en milliard får i hele verden. De største områder med får er Australien, Sydamerika og New Zealand.

Når snakken falder på uld, og du forbinder det med det med irriterende kløende sweatre fra gamle dage. Med Merino uld skal du til at tænke helt anderledes. Merino uld er et fantastisk materiale som i dag anvendes til masser af rigtig lækker vandre beklædning.

Strukturen på merinould fibre er kompleks.

Merino uld har et lag af keratin, der nedbryder ildelugtende bakterier. 

Der er flere egenskaber der bidrager til merino ulds popularitet:

  • Varmeregulering: Merino er fantastisk til at regulere kroppens temperatur, især når den bæres direkte imod huden. Det giver varme uden at overophede, pga. den gode åndbarhed i fibrene. Det trækker sved væk fra huden, men ulden kommer ikke til at føles våd, idet keratinfibrene både er hydrofobiske (altså modstandsdygtige overfor vand) og hydrofil (altså absorbere vand).
  • Vandabsorberende: Uld kan absorbere op til 1/3 vand af dens vægt. Men det helt specielle er uldens evne til at stadig give og holde på varmen.
  • Selv rensende: Som beskrevet før har uldens antibakterielle egenskaber og er altså selvrensende.
  • Det blødeste: Merino uld er den blødeste uld type, pga. finere fibre. Så det kradser ikke 🙂
  • Varme til vægt ratio: Til sidst har denne type uld også den bedste varmeegenskab i forhold til dens vægt. Det skyldes små luftholdige “lommer” i de fine fibre, der fungere lidt som en sovepose og skaber en væg mod en kolde eller meget varme luft.

Det ultimative inderste lag

At benytte merino uld til den inderste lag,  er altså det bedste materiale til vandring og udeliv. Idet det regulere koppens temperatur, absorbere svedens, blødt og let, samt er det selv ransende!

Merino ulden arbejder med kroppen til at regulere krops temperaturen. Dette sker ved at frigive eller absorbere fugt. Ved kolde forhold absorbere ulden fugt og starter en “varme proces”. Ved varmeforhold regulere ulden varmen ved fordampning af fugt, lidt ligesom når menneskers sveder, vi bruger for at køle ned.

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

En tanke om “Merino uld – Kongen af alt uld

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen