Kongernes by Nyborg

Nyborg

Nyborg, byen hver der har boet både Konger og Dronninger. Nyborg Slot blev grundlagt under Valdemar Sejr (1202-41) omkring år 1200.

På grund af Nyborg Slots centrale beliggenhed blev borgen udvalgt som mødested for de såkaldte danehoffer. Her mødtes kongen med repræsentanter fra kirken, adelen og borgerne. Danehoffet udgjorde datidens parlament og fungerede som Middelalderens Christiansborg.

Der blev holdt danehof på Nyborg Slot helt frem til 1413. Faktisk blev rigets første grundlov underskrevet på Nyborg Slot i 1282.

Vi mødte hverken konger, dronninger eller andet af adligt herkomst – men via  kløverstierne fik vi alligevel en smuk dag til at gå i Nyborg.

Kløverstierne

Denne dag havde vi valgt Kløverstierne som udgangspunkt for vores ture

>> Læs om Kløverstierne

Sædvanligvis er der 4 ruter alle med samme udgangspunkt på havnen. Ruterne er som følger:

Danmarks riges hjerte, Grøn sti 2,7 km
På sporet, Rød sti 7,0 km
I bevægelse, Blå sti 5,7 km

Desuden er der en Sort sti på hele 33,5 km, med navnet  Mellem himmel og havVi besluttede at gå Rød, Blå og Grøn

Holckenhavn Fjord

Vi starter med den røde kløversti og går nu lags med havne kajen. Vejret er helt fantastisk, der er nærmest vindstille. Vi fortsætter langs Nyborg Marina. Marinaen byder på 600 bådpladser til fastliggere og gæstesejler. Vi ser lige så meget på de meget imponerende bygninger som på vandet. Vi drømmer lidt om nogle af de terrasser vi får at se, det må være fantastiske et stedet at få sin morgenkaffe. Men når vi så oppe i byen ser pris skiltene på disse lejligheder, så kommer det næppe til at ske. 

Nyborg Marina
Nyborg Marina
Nyborg Marina
Nyborg Marina
Nyborg Marina
Nyborg Marina

Dyrehaveskoven

Turen fortsætter forbi marinaen, hvor der er masse af liv denne morgen. Vi kommer forbi den gamle dyrehavemølle og går nu ind i den utrolig smukke dyrehaveskov. Skoven er anlagt af Christian 3. og var oprindelig kongelig dyrehave og den er formentlig landets ældste. Den er anlagt senest i 1550’erne i forbindelse med udvidelsen af Nyborg Slot. Vi går videre og rammer den 2 kilometer lange Holckenhavn Fjord. Fjorden er en sand naturperle med rigt fugleliv året rundt. Gennem vinterhalvåret er fjorden rasteplads for talrige vandfugle. Et paradis for dem med denne interesse, vi går vi bare videre. På et tidspunkt rammer vi den gamle jernbane mod Svendborg, den er nu nedlagt.

Dyrehaveskoven​
Dyrehaveskoven​
Dyrehaveskoven​
Dyrehaveskoven​

Avernakkebanen

Efter skoven rammer vi et nybygger kvarter, men lige få dette, fik vi det mest fantastisk lys at se over en mark. Efter dette nybygger kvarter, rammer vi et andet jernbanespor, Avernakkebanen, som sammen med stien bevæger sig ind mod byen. Dette jernbanespor er gennem de sidste 100 år udelukkende blevet brugt til industritransport. 

Nyborg

Tilbage på havnen

Tilbage på havnen, efter at have gået rød rute, uret står på 7,5 kilometer, lidt mere end  hvad der stod på hjemmesiden. Vi napper nu en kop kaffe, inden vi bevæger os videre mod den 5,7 kilometer lange blå sti. 

Vi var meget populære da vi sad ved havnen, om det er os eller de mange krummer vores småkager efterlod, skal jeg være usagt. Vi datter syntes ihvertilfælde de var lidt for nærgående de fugle.

Nyborg Marina
Nyborg Marina
Nyborg Marina
Nyborg Marina

Industri rundttur

Blå rute hedder “i bevægelse” men er primært en tur igennem en masse industri. Turen starter inde i byen og den første del af turen er rigtig hyggelig. Turen langs den gamle voldgrav er enestående smuk, vi var også vandvittig heldige med vejret.

Nyborg centrum
Nyborg centrum
Nyborg centrum
Nyborg centrum

Så snart vi har forladt den gamle voldgrav, rammer vi Chr. Hansens have, som ligger på Prins Frederiks Bastion og er en smuk grøn plet. De næste mange kilometer dødsyge. Eneste højde punkt de næste mange kilometer er den burger vi fik ved Carls Jr. Herefter går turen langs den gamle stationsbygning forbi Cirkuspladsen, hen til den nye stationsbygning, som blev opført i forbindelse med opførelsen af Storebæltsbroen. Da vi kom ned til vandet var det fantastisk smukt, men meget af denne rute var, efter min mening, spild af tid. 

Nyborg industri kvarter
Nyborg industri kvarter
Nyborg industri kvarter
Nyborg industri kvarter
Nyborg industri kvarter
Nyborg industri kvarter

Der er mange rigtig kønne steder på denne rute, men alt for meget asfalt og røv sygt industri. 

Danmarks riges hjerte

Dette er afgjort dagens højdepunkt. Nyborg har så meget historie, så meget dramatik og byens mange gamle huse oser bare bare af eventyr. Den grønne sti leder dig gennem Nyborgs historiske bymidte, hvor du stadig kan opleve den middelalderlige kongeby. Fra udgangspunktet på havnen bevæger vi os ad stien ind ad den nu forsvundne strandport. Denne er anlagt af Christian 3., forbi Rosenbækken, hvor du kan se resterne af den længst bevarede bymur fra middelalderen i Danmark. 

Historiske Nyborg
Historiske Nyborg
Historiske Nyborg
Historiske Nyborg

Nyborg Slot

Herfra går turen ind gennem Kongegade nu en af Nyborgs gågade og videre af Slotsgade, der grænser op til slotssøen og voldgraven omkring Nyborg Slot og sporene fra det meget imponerende fæstningsanlæg. Nyborg Slots historie, går helt tilbage til omkring 1170, hvilket gør slottet en af Danmarks ældste kongeborge. Igennem 300 år var slottet rigets politiske hjerte. Fra midten af 1200-tallet til begyndelsen af 1400-tallet mødtes Danehoffet, datidens parlament, på Nyborg Slot. I Danehofsalen blev Håndfæstningen af 1282, populært kaldet Danmarks første grundlov, underskrevet.

Det er en del af et enormt anlæg og gåturen omkring det er virkelig fantastisk, faktisk så fantastisk at vi weekenden efter kørte ned og gik turen igen.

På fæstningsanlægget, oprindeligt anlagt af Christian 3. som en del af Danmarks første hovedstad, er der et fint kig ud over byen. Fra slotsanlæggets tårn, der formentlig var meget højere, end det fremstår i dag, har man snildt kunnet se ud over bæltet. På fæstningsanlægget findes også det gamle vandtårn nær Dronningens Bastion.

Herfra går turen mod Møllebakken og ud gennem Landporten, der sammen med Strandporten var én af
indgangene til Christian 3.s befæstede by.

Kongernes by Nyborg
Kongernes by Nyborg
Kongernes by Nyborg
Kongernes by Nyborg
Kongernes by Nyborg
Kongernes by Nyborg
Kongernes by Nyborg

Hovedstaden Nyborg

I middelalderen lå slottet midt i riget, det gør det sådan set stadigvæk. Nyborg har aldrig været centralt placeret, hvad angik kontrol med trafikken over landets vigtigste gennemsejlingsfarvand, Storebælt, her ligger Nyborg stadigvæk. I dag transporteres langt det meste via vores motorvejsnet, her ligger Nyborg også temmelig central placeret. 

Fra slottet går turen tilbage mod havnen, men vi når lige at pasere det flotte Vor Frue Kirke. Kirken blev anlagt af Margrethe 1. i 1388. Bag kirken er der et kig ned gennem Nyenstad, der også er fra Christian 3.s tid. 

Sammenlagt burde vi have gået omkring 15,7 kilometer, men uret står på 18,2 kilometer. Vi brugte rigtig langtid på den sidste rute i centrum af Nyborg, det er et af de skønneste steder på Fyn.

For ruterne må jeg henvise til Friluftsrådets hjemmeside, her kan du finde Nyborg på kortet og finde ruterne. Du har også mulighed for at hente dem ned på din telefon. Ruterne var rigtig godt afmærket, vi var på intet tidspunkt i tvivl om hvor vi skulle gå hen.

>> Kløverstierne

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen