Røjle Klint er en op til 45 meter høj klint 3 km nordøst for Strib og 6 kilometer nord/øst for Middelfart. Klinten ligger ud til Lillebælt og på den anden side ligger Fredericia. Røjle klint ligger hvor Lillebælt er ved at blive til Kategat.
Parkering foregik ved: Kristiansmindevej 7, 5500 Middelfart
Herfra er der en rigtig fin sti til Røjle Klint. Desværre kan man ikke komme på stranden derfra, uden at risikere liv og lemmer, så man skal tilbage til bilen. Herfra går der en rigtig fin sti ned til stranden.
Fra parkeringspladsen startede vi med at gå op på Røjle Klint og beundre udsigten ud over Kategat, det var enestående smukt. Vejret var helt klart denne dag, det gjorde bare oplevelsen endnu bedre. Vi gik tilbage til parkeringspladsen og tog en anden vej mod stranden.
Røjle klint
Røjle Klint er eftersigende et af de bedste steder i landet at opleve, hvad der skete i under istiderne i Danmark.
Vi har i Danmark haft 3 istider, hver gang en gletscher har passeret området, har den efterladt forskellige lag af sand og grus.
Det er faktisk samme fænomen som i Wedellsborg Banker
>> Læs om Wedellsborg Banker her
Da den sidste gletscher i sidste istid, nærmede sig området fra nord/øst, for ca. 20.000 år siden, blev de ældre jordlag skubbet, de kan i dag ses som lodrette lag i klinten.
Dette er et sjældent fænomen (har jeg læst)
På grund af de skiftende kulde- og varmeperioder blev området flere gange dækket af tykke ismasser, der blev skubbet frem fra nord og øst.
Det kan en vandretur lags Klinten i dag afsløre, kampen kategat og Røjle Klint her dag udkæmper, afslører hele tiden nye lag der dukker fra. Træer hænger med kronen nedad eller har rødderne strittende ud i luften øverst på klinten.
Derfor blev klinten fredet allerede i 1939.
Dæmningen
Vi vælger efter en lille kilometer langs stranden, at gå ind og tage asfalt vejen ind til Strib. Dette udelukkende for at se noget mere og ikke gå den samme vej frem og tilbage. Vejen vi først rammer er Røjleklintvej, denne bliver til Provstskovvej der så går over bliver dæmningen. Hvorfor den hedder det, kan ingen rigtig svare på, for en rigtig dæmning er det tilsyneladende ikke. Turen derind er fantastisk, sikke nogle sindssygt flotte huse der ligger på denne vej. På et tidspunkt rammer vi Strandstien og husene bliver bare endnu flottere og sikkert også markant dyre.
Sophiæodde
Ude på broen ved Sophiæodde er der placeret to gamle kanoner. Ved særlige lejligheder, træder Middelfart Saluteringslaug til og affyre disse kanoner.
Der er ikke meget vind der røre sig denne formiddag, så vi beundre udsigten. Sidst jeg var her så jeg marsvin, så heldige var vi ikke i dag.
Strib fyr
På den helt yderste spids af Strib Odde og med en fremragende udsigt fra Lillebælt til Fredericia står det 21 meter høje og hvidkalkede Strib Fyr. Fyret er opført i år 1900 og er sindssygt flot. Så når vi er på disse kanter, skal fyret naturligvis besøges. Jeg gik op til fyret, men måtte gå tilbage da man ikke kan komme rundt om det, men denne lille omvej er nærmest et must.
Med stranden tilbage til Røjle Klint
Jeg går meget sjældent den samme vej tilbage når jeg er på tur. Så da kaffen var drukket og jordbær tærten spist, gik turen tilbage mod bilen. Strib byder på den mest fantastisk sandstrand, og skoene synker da også konstant ned i sandet. Så det er lidt hårdt at gå i, men samtidig er det pludselig en helt anden tur.
Igen er tiden ligelidt fordelt med at kigge på vandet og alle de hammerfede huset vi møder udervejs.
Houston, we have a problem
Turen er nu næsten henne ved foden af Røjle klint igen. Planen var at se klinten nedefra og se om vi kunne få øje på de eftersigende mange formationer. Hvad vi så ikke lige havde tænkt på, var højvande. Vandet står helt op på foden af klinten, så i stedet for at have masser af plads til at kigge, er det nu mere et spørgsmål om at blive mindst mulig våd.
Bemærk de sidsygt stejle trapper der er op af skrænterne
Fantastisk skøn tur
Vejret viste sig fra den absolut bedste siden denne dag i april. Turen var også en kæmpe stor oplevelse, vildt at tænkte de de kræfter der var på spil tilbage i istiden, hvor kæmpe ismasser bevægede og gravede sig frem og formede vores land. Eneste minus ved denne tur var, at vi nok burde have tjekket hvornår der er højvande.
Turen rendte op i små 16 kilometer og ca. 200 højde meter.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK
Ruten ligger på Outdooractive og kan hentes via nedenstående link