Svanninge Bakker og Svanninge Bjerge

Svanninge Bakker og Bjerge er et af Fyns absolut bedste områder til vandreture.

Området ligger nord for Faaborg. Svanninge Bakker er sammen med Svanninge Bjerge og Sollerup Skov det største sammenhængende skov- og naturområde på Fyn. Det dækker ca. 1.000 hektar. De Sydfynske Alper er et af de mest besøgte naturområder på Fyn. Op mod 300.000 lægger hvert år vejen forbi. Området veksler mellem åbne arealer, skov, udsigter, vandhuller m.m. Der er rigtig mange fine stier, men også mange off road stier, som vi valgte i dag, isæt i Svanninge Bakker.
Området er delt af Odensevej. Det der ligger vest for Odensevej kaldes Svanninge Bakker, mens området mellem Odensevej og Nyborgvej kaldes Svanninge Bjerge. Svannikebakker er statsejet. I det daglige håndteres det af Naturstyrelsen. Svannikebjerge er ejet af Bikubenfonden.

Turen vi gik er på 17,5 km og kræver man er ret godt gående.

Parkering

Turen tog udgangspunkt i parkeringspladsen ved Restaurant Skovlyst, den nærmere placering er: Odensevej 169, 5600 Faaborg. Husk at vis hensyn til gæsterne på restauranten (den var lukket grundet corona da vi besøgte stedet).

Fyns flotteste udsigt?

Tja, der er så mange smukke steder på Fyn, men på en klar dag kommer det første punkt vi møder på vores tur, helt sikkert ind i top 10.

Punktet hedder Tyveknappen. Navnet stammer fra en tid, hvor de færreste havde lyst til at færdes i de øde Svanninge Bakker efter mørkets frembrud. Den tid er heldigvis forbi og vi kan nyde den storslåede udsigt over mod Svanninge Kirke. Kirken ligner langtfra en typisk dansk landsbykirke. Inspirationen til den gule bygning med det høje spir kommer da også fra Østrig.

Svannike bakker
Svannike bakker

Turen går videre igennem hammerdammen med Rislebækken. Området var indtil år 2000 opdyrket jord. I dag er det oprindelige vådområde genskabt og kommer man i meget våde perioder, så står det under vand. Rislebækken som løber igennem dalen, leverer vand til Arreskov Sø. 

Turen går videre igennem Svannike bjerge og over mod Faaborg Golfklub. Vi går forbi golfklubben og måtte lige dukke os engang, da der blev råbt FORE!. Golfbolden var heldigvis ikke tæt på, men vi vågnede da lige op engang.

Svannike bakker

Efter 3 kilometer krydser vi Odensevej og er nu i Svannike bakker. Teknisk set er vi nu i Sollerup skov. Skoven er plantet fra slutningen af 1800-tallet. I Sollerup Enge findes resterne af et voldsted fra den tidlige Middelalder, det kom vi desværre ikke forbi på denne tur.

“Trolden Finn holder til i Svanninge Bakker. Sagnet fortæller, at det er ham, der har gravet hullet, hvor Arreskov Sø ligger. Jorden smed han i de store bunker, vi nu kalder Svanninge Bakker.”

Trolden Finn
Billedhuggeren Thorkild Hoffmann Larsen

Rislebækken fortsætter på den anden side af vejen og vi følger den et pænt stykke. 

Svannike bakker
Svannike bakker
Svannike bakker
Svannike bakker

Turen fortsætter igennem det fantastiske landskab med det ene smukke syn efter det andet. Som altid når man går i området møder man rigtig mange mennesker. Vi valgte at følge en ridesti, her kunne i gå helt alene, dog var det en ret mudret oplevelse.

Svannike bakker
Svannike bakker
Svannike bakker

Lerbjerg

Vi er nu på den sidste del af turen. Her rammer vi Lerbjerg (126 m) er Fyns tredie højeste punkt. 
>> Læs mere om de højeste punkter i Danmark her

 I sommerhalvåret er der opstillet store guldrammer, der viser nogle af motiverne malet af kendte fynske malere tilbage i tiden omkring år 1900. Området er udpeget som et af 15 landskaber, der indgår i Danmarks Naturkanon. Alt sammen noget jeg har læst, men absolut intet ved noget 

Svannike bakker
Svannike bakker

Lerbjerg er en såkaldt issøbakke. Den kaldes sådan, fordi den er skabt af grus, sand og ler aflejret i en sø på isen.  Fra Lerbjerg kan man se ud over Faaborg Fjord og Det Sydfynske Øhav. I klart vejr påstås det, at man kan se helt til Odense, jeg har været her flere gange og desværre aldrig oplevet det. 

>> Læs om Fynske Fodspor

Ruten jeg gik kan hentes på Outdooractive ved at trykke her

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen