Svanninge Stampemølle

Svanninge

Svanninge, det fleste kender kun navnet Svanninge fra Svanninge bakker og Svanninge bjerge. Men det er faktisk en ganske hyggelig by der hedder Svanninge.

Dagens ture er igen med Kløverstierne og denne gang i sydfynske Svanninge.

>> Læs om Kløverstierne 

Kløverstierne består altid af 4 forskellige ruter, i dette tilfælde:

  • Solbjergruten – Rød rute 7,5 km
  • Svanninge Bakker-ruten – Sort rute 11,7 km
  • Mølleruten – Blå rute 6,1 km
  • Svanningeruten – Grøn rute 2,5 km

Benene var gode, humøret højt – jeg havde taget en flex dag og havde ingen bagkant, så planen var jeg ville gå alle 4 ture på en og samme dag. Der er overlap på turene, så jeg havde en forventning om at ramme en 25 kilometer sidst på dagen. 

Der er en rigtig fin parkeringsplads ved starten af Kløverstierne: Kirkegyden 49, 5600 Faaborg (overfor denne adresse)
Svanninge kløversti

Svanninge Bakker-ruten

Det er ingen hemmelighed, at jeg er fuldstændig vild med at gå i Svanninge bakker og bjerge, så derfor startende jeg dagens 4 retters menu med at gå direkte til desserten, Svanninge Bakker.

De første kliometer er på asfalt, men det er igennem byen og der er ret meget af den grønne kløversti, så det var sådan set ok.

Jeg var kun nået 400 meter ned af vejen før jeg havde første udfordring, jeg kunne simpelthen ikke finde skiltene. Sort kløversti er en sort kløver på meget mørk baggrund. Jeg ved ikke hvilken designer der har syntes det var en god ide, men ude i den virkelige verden, er det fuldstændig håndløst at se sådan et skilt. Dem mørke baggrund er ok, men kløveren skulle have være skrigende gul eller andet. 

Se på billedet og find skiltet (eller Holger) begge dele er lige håbløst.

Svanninge by

Ok, det er endnu svære på et billede, men jeg måtte ind på Viewranger og hive ruterne ned på min mobiltelefon, skiltningen kunne jeg ikke bruge til noget.

Find skiltet

Da jeg kom 5 meter fra fik jeg øje på skiltet. En mørk kløver, sat på en mørk baggrund i 2 meters højde op i mod et sten gærde…

Jeg tænker ikke dem der laver skiltningen, selv prøver at gå ruten, dette er en ommer.

Svanninge by

Svanninge er en lille landsby på med ca  225 indbyggere. Svanninge ligger ved Svanninge Bakker fire km nord for Faaborg og 40 km syd for Odense. 

Svanninge, Svanninge Bakker og Svanninge Kirke har stået centralt i dansk malerkunst idet både Harald Giersing, Fritz Syberg og Anna Syberg har boet og malet her. Fritz Syberg fandt motivet til et af sine mest berømte værker – “Aftenleg i Svanninge Bakker”. I dag kan det ses på Faaborg Museum. Jeg anede ikke hvem de var, det gør jeg faktisk stadig ikke, men ved at slå navnene op på nettet, kan jeg da godt genkende nogle af deres malerier.

Svanninge Kirke

Svanninge er også kendt for deres meget karakteristiske kirke. Den middelalderlige Svanninge kirke blev i 1834 overdraget til egnens store jordbesidder, lensgreve Preben Bille Brahe.
Greven satte en gennemgribende restaurering i værk. Ved genindvielsen i 1838 fremstod den som en korskirke med et højt spåndækket spir. Efter forlydender blev greven inspireret til dette for danske landsbykirker så usædvanlige spir under sine rejser i Østrig. Eftersom Svanninge Bakker allerede dengang var kendt som en del af ” de fynske alper” var sognet naturligvis nødt til at have en “alpekirke”. Det må man sige de har fået. Kirken ligner noget der er sat på en blokvogn i Østrig og kørt til Danmark. Den er dæleme flot og kan ses på virkelig lang afstand.

Svanninge Kirke

Det er nogle virkelig flotte og velholdte huse i Svanninge by

Svanninge by
Svanninge by

Turen ud af byen foregår som tidligere skrevet på asfalt, noget af det første vi møder er Skerningehøj.

Skerningehøj er en jættestue og faktisk en af de bedst bevarede i Danmark. Den er komplet bevaret med jordhøj og anslået fra bondestenalderen, ca. 3.200 f.kr. Skerningehøj blev udgravet i 1812 og restaureret i 1943. Der er adgang året rundt til det snævre kammer, men overvej lige det vejrlige, hold nu op jeg blev beskidt i forsøget på at kigge ind.

Skerningehøj

Skerningehøj

Turen gik videre via asfalt og igen var jeg taknemmelig for jeg havde kortet på telefonen. En mørk pæl, op af en busk, med den mørke kløver på, håbløst. Havde det ikke været den gule pil, så havde jeg aldrig set den.

Ikke mere brok over skilte, turen går endelig væk fra asfalt og via en sti ind over en mark.

Kløversti dårlig skiltning
Smuk udsigt Svanninge

Turen fortsætter hen over en mark, men bør tage en kort og hård afstikker op på bakke toppen og nyde udsigten. Selv på denne dag med regn i luften, kunne man se til vandet. Jeg tør slet ikke tænke på hvor flot her er i klart vejr. Men anstrengelserne er det hele værd, for belønningen i form af en storslået udsigt ud over Helnæs Bugt, Helnæs, Horne Land, Millinge, Svanninge og Faaborg.

Fåborg Golfklub

Det var en relativ kort fornøjelse at gå ind over marken, snart efter er vi igen ude på vejen og på asfalt. Det fortsætter faktisk helt om til Fåborg Golfklub. Klubhuset er imponerende flot. Jeg er ikke kæmpe fan af banen, men det har nok noget med manglende talent at gøre, men hvor ligger den bare smukt.

Fåborg Golfklub
Fåborg Golfklub

Fra golfbanen går turen ind i det grønne igen og de næste mange kilometer er fantastisk skønne. Jeg har nu gået end anslået 5-6 kilometer og møder nu en tiltrængt kaffeplet. Så kan jeg få lidt kaffe og nørde lidt istidshistorie, så bliver det ikke bedre.

Kaffeplet
Fåborg Golfklub

Jeg fortsætter mod Svanninge Bakker og her er imponerende flot. Alle de kedelige kilometer på asfalt er glemt og jeg nyder virkelig disse kilometer ind i den smukkeste skov. Selv et par opkald fra arbejde kan ikke spolere denne tur.

Smuk natur i Svanninge
Smuk natur i Svanninge
Smuk natur i Svanninge
Smuk natur i Svanninge
Smuk natur i Svanninge

Svanninge Bakker

Højdedragene i Svanninge Bakker er dækket af overdrev.

Overdrev defineres som tørre, lysåbne naturtyper, som overvejende har været udnyttet som græsningsareal. Urtevegetationen er ofte righoldig og varieret med mange sjældne arter. Der indgår desuden ofte islæt af græsningstolerante buske og træer.
Overdrev er en naturtype, som er i stærk tilbagegang i hele Europa. I slutningen af 1700-tallet var store dele af Danmark dækket af overdrev. 

I Svanninge Bakker er det åbne overdrev med masser af plante- og dyrearter begyndt at vende tilbage, efter at træerne er fældet.

Hestebakken

På Hestebakken, som dette stykke land kaldes, vokser der mere end 125 arter af græsser og urter foruden laver, mosser og svampe. De fem danske krybdyrarter – markfirben, alm. firben, stålorm, snog og hugorm – lever på Hestebakken. Jeg så faktisk en snog på min tur, ikke så ofte man møder dem derude.

Svanninge Bakker er hjemsted for et  naturgenopretningsprojekt, der finansieres af EU LIFE og den danske stat. Målet er at få overdrevet tilbage til bakkerne.

Svanninge Bakker
Svanninge Bakker
Svanninge Bakker
Svanninge Bakker
Svanninge Bakker
Svanninge Bakker

Jeg har helt høj efter turen rundt i Svanninge Bakker, der er et af de skønneste steder jeg kender på Fyn. 

Men jeg kom snart ned på jorden igen….

Mølleruten

Fra Svanninge Bakker kom jeg ind i Svanninge by igen. Jeg havde nu planer om at gå blå rute, den såkaldte Møllerute. Her ramte jeg første problem, stort set alle Kløverstier er envejs ruter, altså skal man gå dem i en bestemt vej, da man ikke ellers kan se skiltene. 

Jeg havde heldigvis ruten nede på min telefon. Projektet havde ellers været umuligt, da skiltene kun optræder med, i bedste fald bagsiden i mod dig. Flere steder er skiltene med siden til. Min fejl, jeg kunne bare gå den rigtige vej.

Turen startede på asfalt, ok det gjorde den skønne sorte rute også, men lige på nær nogle få hundrede meter bliver denne på asfalt. Noget af ruten ca. 500 – 700 meter er endda langs den meget trafikkerede Nyborgvej, dette er på ingen måder hyggeligt. 

Hvis man laver et opslag i ordbogen under møg tur, så er jeg sikker på blå rute i Svanninge er nævnt. Røv kedelig asfalt, kedelige huse, ligegyldige marker, masser af trafik, industri områder. Jeg fatter ikke en brik af hvad denne tur gå ud på, jo, jeg fik da gået nogle kilometer, men dette var simpelthen røv kedeligt!

Grubbe Mølle og Svanninge Stampemølle

På ruten passeres to møllesteder; Grubbe Mølle med vind- og vandmølle, samt Svanninge Stampemølle.
Dette er begge fantastisk smukke møller og virkelig en tur værd. Så et rigtig godt tip herfra, gå blå rute, den rigtige vej, se disse to fantastiske møller og vend så om, de resterende 5 kilometer er spild af tid.

Grubbe Mølle
Grubbe Mølle
Svanninge Stampemølle
Svanninge Stampemølle
Svanninge Stampemølle

Solbjergruten

Lært af lektien om at gå den rigtige vej rundt, så prøvede jeg nu den røde rute, Solbjergruten.

Igen startede det på asfalt og her blev vi så. Noget af ruten foregår via den fredede hulvej Gl. Byvej, som på begge sider er afgrænset af stendiger. 

Turen går videre et stykke af den gamle hovvej gennem Enemærkeskoven, hvor bønderne fra Svanninge gik på hovarbejde på Østrupgaard. Hoveri var en ydelse i form af arbejdsdage, som en fæstebonde eller husmand skulle udføre på eller for det gods, hans gård tilhørte som led i årlig modydelse.

På turen kunne jeg se over til Steensgaard jeg har været forbi på Øhavsstien fra Faldsled til Svanninge Bakker.

>> Læs om turen fra Faldsled – Svanninge Bakker 

Jeg er heller ikke specielt imponeret over denne tur. Den er bestemt bedre end blå rute, langt mere hyggelig, men asfalt og marker er bare spild af tid, efter min mening. Denne del af Svanninge by er slet ikke hyggelig som resten af byen.

Svanninge Byhus

Jeg startede dagen ud med den lækreste dessert, midt på dagen blev det til verdens kedeligste hovedret, med et lille højdepunkt (møllerne). Forretten var som en rejecocktail fra 80’erne, det kan da spises, men i bund og grund gider vi ikke rigtig den ret.

Jeg sluttede af med at gå lidt ekstra rundt i Svanninge by og var igen ovre ved den sindssygt flotte kirke. Så jeg sluttede dagen af med en brag af en aperitif. 

Konklusion, glem alt om blårute, se møllerne og kom væk fra den igen. Byen skal opleves og især kirken. Sort rute er bestemt et must, den er fantastisk, lige pånær alt det asfalt. Ønsker du stadig flere kilometer i benene, så kan du tage den røde rute – men jeg ville hellere gå sort rute 2 gange.

Lige her skulle de nok have gået efter en kløver med 3 blade og lagt møllerne sammen med den røde rute.

Kort og information om Kløverstierne i Svanninge kan du finde her:

>> Kløverstierne i Svanninge

Dagen endte på lige knap 25 kilometer, så mine forventninger var ikke helt forkerte. 

 

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture

>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

 

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen