Trelde Næs, et af de smukkeste steder jeg har været i Danmark. Trelde Næs ligger ca. 8 kliometer nord/øst for Fredericia. Trelde Næs befinder sig ved den sydøstlige udmunding af Vejle Fjord, og afgrænser denne fra Lillebælt.
Trelde Næs blev i 2018 kåret til at være et blandt 15 udvalgte Naturkanon steder i Danmark, altså et helt særligt sted.
Og Trelde Næs er et helt særlig sted, her er stort set alt jeg kan ønske mig af en vandretur.
Udgangspunktet for denne vandretur er parkeringspladsen vist på nedenstående kort. Her er masse af plads, rigtig fine toiletter og det er gratis.
Voldsom historie
Helt tilbage i middelalderen boede den fredsløse sørøver og pirat Grev Trolle. Grev Trolle havde bygget en borg yderst på Trelde Næs, og herfra sejlede han ud for at røve rigdomme fra skibe langs landets kyster. Kongen havde gjort grev Trolle fredløs, da Greven ikke ville følge landets love. Historien omkring Greven er lang, men han endte som det så ofte går i Danmarks historien, død i en blodig kamp.
I midten af 16 hundrede tallet, blev området besat af svenske soldater, som brændte alle huse og gårde af. De lokale beboere nåede heldigvis at flygte og levede i Trelde skoven i huler i mere end et år.
I 1919 købte den vestfynske forretningsmad Harald Plum området. Harald Plum var på det tidspunkt en af landets rigeste og ejede rigtig meget jord, blandt andet også Thorø.
Harald Plum voksede op i et velhavende købmandshjem i Assens. Han blev uddannet jurist, men det blev handelen, der tiltrak ham. 1908 stiftede han The Crown Butter Export Co. og i 1916 Transatlantisk Kompagni, der var oppe på at have 127 datterselskaber og afdelinger under sig.
Harald Plum, der også blev kaldt “Gullaschbaronen,” fik bygget sin virksomhed op igen, men det hele krakkede i 1929, og han mistede livsgnisten og begik selvmord i sit hus på Thorø.
I 1930 købte Fra Anne Ryholt området, hun fik hegnet hele området ind og det var helt lukket for offentligheden i rigtig mange år. Hun boede til sin død i Troldehuset, hvor hendes aske også ligger spredt.
I dag er hele området offentlig tilgængeligt
Et helt unikt naturområde
Trelde Næs er et unikt naturområde med skov, strandeng, høje klinter, barsk kyst erosion, og en badestrand af meget høj kvalitet. Området har en meget varieret natur og et rigt dyre- og planteliv.
Fra parkeringspladsen, går vi ned på en sti og holder til venstre da denne deler sig. Snart efter rammer vi stranden.
På nordsiden af Trelde Næs, ud mod Vejle fjord ser vi op til 30 meter høje skrænter. De er helt tilbage fra istiden og dannelsen af Vejle fjord. På sydsiden ser vi en ca. 6 kilometer lang kyststrækning, der er helt uberørt af menneske hånd. Der skulle eftersigende være rigtig mange fossiler gemt i leret og de skulle være nemme at spotte på stranden. Vi fandt dog ingen, men vi ledte heller ikke særlig intens efter dem.
Biodiversiteten i Trelde Næs skovene skulle være blandt de absolut højeste i hele Danmark. Der skulle bla. findes imponerende 120 svampearter og den sjældne orkide, Gøgeurt.
Kysterosion
Det er en helt naturlig udvikling at de danske kyster eroderes af bølger og vind. Klimaforandringer betyder dog at en stigende vandstand i havet har forøget erosionen af kysten. En udvikling som kun vil forøges i fremtiden. Det er et af de steder jeg har gået, hvor det er tydeligt hvad vind og vejr gør ved kysten. Der ligger væltede træer over alt også “langt” ind på næsset, kan man se hvordan kysten påvirkes.
En af grundene til det er så markant her er, at der er rigtig meget ler i jorden. Det kan man også mærke hvis man tager fat i jorden. Leren gør at kyststrækningen bliver meget ustabil, leret udvider sig når der er meget vand i jorden, når det er meget tørt, trækker den sig sammen. Det ser man i de mange sprækker der er i jorden.
Skræmmende, men også lidt fascinerende
Meget smal sti
Den første lille kilometer går vi langs stranden. Dog bliver vi på et tidspunkt ret trætte af, at kravle over væltede træer, op og hen over sten og andre ting, at vi vælger at gå op på en stil. Der er flere stier inde i skoven, vi vælger en meget smal sti, der går helt ude ved skrænten – og her mener jeg helt ude, faktisk er den flere steder direkte uansvarligt at gå. Vejret har været tørt i længe, havde det været vådt, så havde vi valgt en sti et par meget længere inde, men vi har absolut første parket til den fantastiske udsigt.
Vandvittig smuk natur
Mængden er “WHAU” momenter er høj, der er virkelig smukt over det hele. Ruten fører os rundt om næsset og snart er vi på nordsiden af Trelde Næs. Her er der en shelterplads, åbenbart er den beboet af en masse øst europæiske udseende mænd. Sandsynligvis nogen der arbejder heroppe og mangler et sted at sove.
Der er rigtig mange steder hvor vi kan se, hvordan store dele af skrænterne er skredet og flere steder er træerne fulgt med. Jeg har ingen historik på området, så det bliver interessant at komme tilbage om et års tid og sammenligne billederne for at se hvor meget der sker på et år.
Stien går over en masse vandløb, i denne periode er de fleste knastørre, men flere steder kan det være svært, at passere hvis der er meget vand.
Ramsløg
På nordsiden af Trelde Næser skovbunden dækket af Ramsløg. Ramsløg vokser primært i kystnære løvskove, lunde og småkrat. De trives bedst på en fugtighedsbevarende jord.
Ramsløg er smækfyldte med vitaminer og indeholder de aktive stoffer alliin og allicin, som også findes i hvidløg. Ramsløg har da også samme gode egenskaber som hvidløg: betændelseshæmmende, immunstyrkende og blodtrykssænkende. Og så indeholder Ramsløg mange 20 gange flere C-vitaminer end citroner.
Så Ramsløg er ganske enkelt vildt sunde.
HUSK – I naturen er ramsløg fredet og de må derfor ikke fjernes, men man må gerne plukke af dem. Så lad løggene blive i jorden, så vi kan få glæde af dem igen og igen.
Rigt dyreliv
Området omkring Trelde Næs skulle have et meget rigt dyreliv. Vi hørte rigtig mange fugle og der var temmelig mange, ret irriterende insekter. Vi så desuden 2 stålorme. Den ene var omkring 60-70 cm, så en pænt stor en af slagsen.
Andet så vi ikke, så vildere var dyrelivet da heller ikke
Privat skov
Rigtig meget af den skov vi rammer på nord siden er privat ejet. Derfor gælder reglerne om, at vi kun må gå på stierne og kun mellem 06.00 og til sol nedgang.
>> Læs reglerne for at færdes i den danske natur
Skoven er virkelig smuk, vi har nu bevæget os nogle hundrede meter væk fra kysten. Vi går vi i retning af Fredericia og i den smukkeste skov. Vi har nu rundet 7 kilometer og finder en sti der går i nordlig retning.
Denne sti fører os efter en kilometers penge tilbage på asfalt vejen hen mod parkeringspladsen. Vi kunne også vælge, at gå ned på stranden på nordsiden, men vi valgte at følge vejen tilbage til parkeringspladsen.
Heldige med vejret
YR.no havde regn på programmet denne aften, DMI snakkede om overskyet. Heldigvis fik igen af dem ret, vi havde det mest fantastiske vejr denne maj aften.
Turen vi gik rundt endte på 12 kilometer, men det føltes faktisk af mere, da vi havde kravlet en del op og ned. Ruten jeg havde lavet i Outdooractive var på knap 11 kilometer, men vi gik for langt og måtte improvisere undervejs.
Dog sagde mit ur vi kun havde 125 højde meter bag os. Der er faste ruter i området, jeg mener de er omkring 5 kilometer. Vælger man hoved stierne, er det ganske nemt fremkommelige og faktisk egnet også til barnevogne
Trelde Næs er et af de mest fantastiske steder jeg har gået og jeg kommer helt sikkert igen.
Klik på nedenstående logo for ruten
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK