Lyø rundt

Vandrejakke

Vandrejakke, dette er faktisk et af de sværeste enkelte beklædningsgenstande at vælge. 

I en god vandrejakke søger man faktisk mange af de samme egenskaber som i et par bukser. Den må ikke være for varm, ikke for kold, den skal være vindtætte og den skal være åndbare.
Altså også her har vi en masse modsatrettede ønsker. Men modsat bukserne, så er det betydeligt nemmere at regulere varmen på overkroppen, frem for benene.

Her snakker vi meget lag deling, altså det berømte 3 lagsprincip

Inderlag: Temperaturregulerende og svedtransporterende
Mellemlag: Isolerende
Yderlag: Vejrbeskyttende

>> Læs mere om 3 lags princippet her

Så det vi oftest søger i en jakke er vejr beskyttelse. Dette kan være en skaljakke, en softshell jakke eller en form for fleece jakke. Fælles for dem alle, er at vi søger en lækker, åndbar, godt passende jakke med rigtig god bevægelsesfrihed. 

Jakken skal den naturligvis være tilpasset den rigtige årstid. 

Det er også meget vigtigt at kunne komme til sine ting i de mange lommer, så du slipper for at tage rygsækken af hver gang, du har brug for noget.

Skaljakke
Skaljakke: 

En skaljakkes absolut vigtigste funktion er at beskytte dig mod vind, regn.

Skaljakker bør også fungere sammen med de andre lag du har på kroppen og ved at frigive fugt. Det er vigtigt du vælger en skaljakke i et funktionelt materiale, det kan være Gore-Tex, eller en form for laminering. Den er ofte mere slidstærk end softshelljakken hvilket gør, at du kan bruge den selv ved forskellige og lidt større vejrpåvirkninger. Er optimal til at have flere lag under, når du skal kunne regulere, hvor varmt påklædt du skal være. Modellen behøver derfor ikke at side helt så tæt på kroppen, som softshell gør. I og med at skaljakkens ydervævninger svejses sammen med membranet, så kan jakken tåle mere regn end en softshellmodel

Softshell
Softshell: 

En softshelljakke er blød, let og mere åndbar end en skaljakke. Tanken bag den her jakke er at du skal kunne bevæge dig frit, uden at blive for svedig. Denne type jakke skal sidde tættere på kroppen end skaljakken. Så den er perfekt til aktiviteter, hvor du bliver svedig og skal bevæge dig. Kan tåle en del regn og vind, men de har ofte et lavere vandsøjletryk og ingen svejsede sømme. Det er den tungeste af disse jakker og fylder en del i bagagen.

Fleece
Fleece:

Den grundlæggende forskel på en fleecejakke og en softshell jakker er, at fleece er designet til at give varme og ikke vejr beskyttelse. Softshell er designet til at give vejr beskyttelse før varme. Fleece er kun vind- eller vandafvisende, hvis der tilføjes et andet materiale – en indre membran eller en ydre tæt vævet skal. Softshell er vind- og vandtæt af design. Med begge stoffer bestemmes isolering af tykkelsen. Generelt er fleece noget lettere i vægt for den samme varme. Fleece er oftest beregnet som et mellemlag, altså designet til at blive båret under en vind og vandtætte jakke. Softshell, er som navnet antyder, er designet til at klare i det mindste noget vind og regn alene.

Mine 8 krav til min vandrejakke

Jeg sætter store krav til mine vandrejakker, selv om de alt efter årstid har meget forskelligt formål.

Jeg har prøvet at lave en liste her:

  • Den skal naturligvis sidde godt
  • Den skal justeres i livet, i halsen og gerne i bunden af jakken
  • Den skal yde stor bevægelsesfrihed
  • Den må gerne være i en form for stretch materiale, eller andet der kan give sig
  • Den skal være hurtigt  hurtig tørende
  • Den må afgjort ikke larme når jeg går
  • Gerne masser af lommer
  • Slidstærk

Ikke alt er krav, men virkelig egenskaber jeg sætter pris på:

  • Udluftnings mulighed under armene
Justeringsmulighed

At kunne justere jakken ved hals og i livet er rigtig vigtigt. Er det koldt kan man stramme den lidt til. Har man brug for luft, kan man løsne den lidt.

Masser af lommer

Lommer kan man næsten ikke få for mange af. Især lommer der er indvendige til mobiltelefon og andet er uundværligt.

Vandtætte lommer

De fleste skaljakker har vandtætte lommer, hvilket er et klart must. Tåbeligt at have en vandtæt jakke med ganske almindelig lynlåse i. Så husk at kigge godt efter lånlåsene. I den anden grøft har jeg også en fleece trøje med en vandtæt lynlås i. Jeg ved ikke lige hvad der er tænkt på, alt vand trænger ind i trøjen, så hvorfor en vandtæt lynlås?

Ventilation

Muligheden for ventilation er virkelig en fed ting at have på skaljakken. Detkan næsten ikke undgåes at det på et tidspunkt bliver for varmt, så i stedet for at skulle skifte jakke, så kan man lige åbne op, simpelthen genialt.

Hvornår skal jeg bruge hvad?

Er der den mindste udsigt til regnvejr, så har jeg min skaljakke på. Om vintern bruger jeg min skaljakke med enten fleece eller softshell inden under. Er det rigtig rigtig kold, så har jeg også en dunjakke jeg kan tage på. Dunjakken er åndbar, men ikke på samme måde som de andre, så jeg skal passe meget på ikke at blive fugtig og kold på kroppen.

 

Er det en kold morgen, på en forårsdag, så har jeg oftest kun min softshell jakke på. Den har jeg også næsten altid med i reserve, den hverken vejer eller fylder noget.

En sommerdag, hvor det er lidt køligt fra morgenen af, så starter jeg oftest ud med en tynd fleece. Dog må vinden ikke være kold, da det oftest blæser lige igennem den.

Lav aldrig fysisk aktivitet i noget tøj du ikke kan ånde i. Du vil altid svede og er dit tøj for tæt, kan varmen ikke forlade din krop og dit tøj vil blive fugtigt og du vil blive kold. Så ingen bomuld tæt på kroppen og brug lagdeling til at regulere din kropstemperatur med.
Per Korsgaard
Outdoor nørd

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen