Vandresko/vandrestøvler, det eneste sted du absolut ikke må gå på kompromis.
På en vandretur går vi nemt mange tusinde skridt, dine fødder bliver vredet, træder ned på sten og grene, de går i mudder, de bliver kolde og måske våde – og samtidig skal de bære hele din kropsvægt + en masse udstyr.
En vandretur er groft sagt en hel dags tortur til dine fødder.
Men sådan behøves det ikke at være, vælger du de rette vandresko/vandrestøvler, så har fødderne, som resten af kroppen, faktisk godt af at blive brugt, bare de ikke bliver misbrugt.
Så for at vælge de rette vandresko/vandrestøvler, skal vi forstå hvor komplekse en størrelse vores fødder egentlig er.
Dine fantastiske fødder
26 knogler, masser af ledbånd, muskler – og to af de vildeste bro-konstruktioner i kroppen. Her møder du anatomi arkitektens drømmeprojekt, hvad angår design og konstruktion.
Foden er dit fundament, og samtidig et genialt stødabsorberende system: Den måde de mange led er konstrueret på, udgør sammen med hælpude, svangsene og forfod den perfekte ”støddræber”. Det gør at vi kan gå, løbe, hoppe og springe uden at stødene forplanter sig uhensigtsmæssigt opad i kroppen til knæ, hofter, ryg. Foden er også en vigtig del af vores balance, idet foden har et utal af sensoriske nerver, som giver feedback til hjernen om fx hvilket underlag vi går på, og hvor foden befinder sig i forhold til tyngdepunktet.
Fødderne bærer dig bogstaveligt talt igennem livet – og det bliver i løbet af livet til fire gange rundt om jorden, måske endda mere for de rigtige aktive vandrefolk.
Så det giver mening at passe godt på dem.
Det kan du blandt andet gøre ved at være omhyggelig når du vælger dine vandresko/vandrestøvler.
Fakta om foden:
26 knogler med 33 led (næsten 25 % af kroppens knogler)
Mere end 100 muskler, sener og ledbånd (inkl. kroppens stærkeste ledbånd: akillessenen)
200.000 nerveender (det mest koncentreret område på kroppen)
Over 250.000 svedporer og masser af blodårer og vener
De skal passe til dig
Vandresko/vandrestøvler skal passe godt på din foden fra starten af, det der med at sko skal gås til osv er noget vrøvl. Sidder vandresko/vandrestøvler dårligt, skarver de foden eller er de ubehagelige at have på, så er de sko forkerte til dig.
Herudover er det vigtigt at vandreskoene passer netop til dine fødder. Sørg for at have lidt plads foran tæerne, så de ikke støder på snuden. Når du går langt, så hæver dine fødder, så en tommelfinger regel siger, at de min skal være et nummer for store når du starter din gåtur. Jeg bruger normalt 44/45 i sko, mine vandresko er størrelse 46.
Dine tæer skal kunne bevæge sig lidt op og ned, men ikke til siderne, og tåspidserne må ikke røre ved støvlesnuden, for det giver risiko for blå negle – specielt når du går nedad med oppakning.
Det er ligeledes vigtigt, at hælen er holdt godt på plads af hælkappen. Denne må samtidig ikke være for stiv, da den så gnaver sig ind i hælen. Så en fast blød hæl er ønsket. På denne måde opnås den bedste stabilitet, uden at du får ømme tæer og blå negle. Det er desuden vigtigt, at skoen har en bredde, der passer til din fod, så du hverken bliver klemt eller rutsjer rundt i skoen.
Inden du vælger dine vandresko/vandrestøvler, er det en god idé at overveje hvilke forhold de skal bruges under. Hvis risikoen for regn er stor eller hvis terrænet er vådt og sumpet, så er det en kæmpe fordel at vælge en model med f.eks. Gore-Tex® membran. En membran er et ekstra lag, som er placeret i skoens overdel mellem det yderste og inderste lag. Membranen gør skoen vandtæt og tillader på samme tid en god åndbarhed. Hvis forholdene derimod er varme og tørre, kan en mere åben og ventileret model være at foretrække. Disse modeller har typisk en tynd og meget åndbar overdel i mesh-nylon.
Valg af vandresko/vandrestøvler
Den største fejl folk begår er, at vælge nogle lette og bløde sko. De sider fortræffeligt på foden og vejer intet, det må da klart være nummer 1, når vi skal gå langt.
Det meget korte svar er nej og lidt ja. Selvfølgelig skal skoene eller støvlen ikke være så tung, at det er en belastning for kroppen at løfte dem. Men med lette sko uden en god bund, vi man ofte, måske allerede efter 5-6 kilometer, begyndt at få ondt i / under dine fødder. Meget fleksible sko er ikke ideelle til lange vandreture med oppakning, da dine fødder lynhurtigt vil blive overbelastede og meget trætte af den ekstreme påvirkning.
En god vandresko er designet med en stiv sål, hvilket giver den bedste hjælp til fødderne på et stenet og ujævnt underlag. Særligt når du skal gå langt og med tung oppakning, er en stiv sål meget vigtig. Dette giver både en god tryghed, samt større trækkraft. Så uanset om du går på en våd, glat klippeside eller en blød, ujævn skovbund, har du brug for et godt fodfæste. Derfor er det super vigtigt at ydersålen er fremstillet i et slidstærkt materiale med et optimalt greb.
Ligeledes er det en kæmpe fordel hvis dine sko er vandtætte. Det kan næsten ikke undgås du på et tidspunkt møder vand på stien eller vådt græs. Intet er mere irriterende en våde sko og det er lige til at ødelægge ens fødder med. Men det er også vigtigt dine fødder kan ånde, ellers får du våde sokker/sko den vej. Derfor vælger jeg altid sko med en GORE-TEX membran.
Jeg har haft mange par vandresko igennem tiderne, men fælles for de sko jeg er mest tilfredse med, er de har en Vibram bund og en GORE-TEX membran.
Vibram
Vibram er Italiensk og blev grundlagt i 1937 og er i dag verdens førende inden for high-performance gummisåler. Sålene er alle konstrueret til at klare forskellige situationer, hvor du absolut ikke må miste fodfæstet. Gummimaterialet i Vibram såler er yderst slidstærk og sikrer dig en fantastisk kontakt med stort set alle underlag.
Vibram blev først brugt på bjergbestigningsstøvler, hvilket gør Vibram såler perfekte til de mudrede og glatte vandreture.
Men også det at gå i skovbunden eller hen over en stenet strand er en virkelig behagelige i disse sko.
Vibram leverer i dag sko til mange store og anerkendte producenter, såsom: 5.11, Merrell, PineWood, Trespaass, Grubs, Härkila, Lowa og Hanwag og det er bare nogle stykker på en meget lang liste
En anden ting med Vibram, sålerne ikke bare er utrolig skridsikre, de er også ekstremt fleksible.
Finder du et Vibram-stempel under bunden, kan du være sikker på, at dine kommende sko eller støvler er af meget høj kvalitet og testet til deres bristepunkt.
Jeg har efterhånden ejet en del par sko/vandrestøvler, men intet bliver bedre end et par vandrestøvler med Vibram bund.
Så hold øje med Vibram mærket når du køber sko.
GORE-TEX
GORE-TEX er et syntetisk, vandtæt og åndbart tekstil materiale, der bruges til produktionen af tøj og sko. Hemmeligheden bag GORE-TEX er en tynd membran fyldt med mikroskopiske porer. Denne membran transporterer fugt væk fra dine fødder og samtidig forhindrer, at vand trænger igennem materialet. Ved produktionen af sko, syes dette GORE-TEX-materiale sammen til en strømpe, der placeres i skoen, nær foden. På den måde gør GORE-TEX-membranen skoene både vandtætte og åndbare.
Så hold øje med GORE-TEX mærket når du køber sko.
Støvler eller sko?
Nu står vi så tilbage med vandet mellem en vandresko eller vandrestøvle.
En vandrestøvle er ofte stivere i dens konstruktion. Dette betyder den er genial til kuperet terræn, gå på sten, gå i bjerge, gå på strand eller skov. De beskytter dine fødder og ankler mere end et par sko. Men personligt ville jeg kun anbefale støvlerne hvis man skal gå i uvejsomt terræn, f.eks. vandre i bjerge, eller hvis man har meget svage ankler. Går du med meget stor vægt, kan støvlerne også være en fordel. Ligeledes kan højden på støvlerne være en stor fordel hvis der ligger sne, så det ikke så nemt kommer ind i støvlen, som det gør i en sko.
Vandresko, har skoen en tilpas stiv bund, naturligvis helst en Vibram bund. Ved at bruge vandresko, har dine ankler meget mere frirum til at bevæge sig i, så du helt lavpraktisk skal bruge mindre energi på at bevæge dine fødder. Jeg går sjældent på en meget kuperet rute, det er max sten på en strand. Mine ankler er stærke, så jeg har ikke brug for ekstra støtte. Det er yderst sjældent jeg har mere en 5-6 kilos oppakning med. Skoene er er typisk heller ikke så tunge som støvlerne.
Så vandresko er for mig det bedste valg til vandreture.
Der findes også sandaler til vandring, jeg har aldrig prøvet sådanne, så disse må du desværre søge information om andetsteds.
Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK