Ærø

Beklædning

Udstyr

Vandretøj, hvad jeg benytter:

Vandretøj, vandrebeklædning hvad det en kaldes, så skal det være det rette, uanset længden på din tur. Det er også vigtigt tøjet har en nogenlunde ordentlig kvalitet. Dine ben fungere præcist lige så godt i en jakke til 150 kr. som i en til 1.000 kr., men det kan gøre en verden til forskel på hvordan din tur bliver. Man kan nemt købe sig fattig i alt det lækre tøj på markedet, men det er slet ikke nødvendigt, der findes masser af lækkert tøj til relativt fornuftige penge.

Det er vigtigt du  finder du vandretøj, der matcher alle sæsoner og alle vejrtyper. Her kommer 3 lags princippet ind i billedet.  

3 lags princippet i vandretøj

3 lags princippet beskriver kort fortalt, hvordan man pakker sig ind optimalt når man er ude og vandre i naturen. Når man vandre er det rigtig vigtigt at kunne regulere hvor meget tøj man har på. Det hjælper ikke at have verdens varmeste vinterjakke på, hvis temperaturen pludselig går op. Det kan sagtens være piv koldt fra morgenen af og efter 6-7 timers vandretur, kan vi ende i pæne plus grader. 

Det er bedre at klæde sig for varmt end for koldt. Du kan altid fjerne tøj undervejs på turen.

Lag 1:  Holder dig tør
Lag 2: Holder dig varm
Lag 3: Beskytter dig mod vejret

Lag 1 – Et svedtransporterende lag

Inderst skal du have et lag, der frem for alt er svedtransporterende, så du ikke bliver kold af den fugt, som kroppen afgiver.

Lag 2 – Et varmt og isolerende lag

I overgangsperioden kan du ofte nøjes med to lag – det svedtransporterende og det isolerende. Det isolerende lag har til formål at holde på varmen samtidig med, at fugten kan ledes væk. Lag 2 skal holde dig varm i kolde omgivelser uden at begrænse din bevægelsesfrihed.

Lag 3 – Et lag der beskytter mod vind og vejr

Det yderste lag skal fremfor alt beskytte dig mod vejret ved at være vind- og vandtæt. Men du skal også huske at vælge åndbarhed. Høj åndbarhed er vigtig for at kunne holde varmen. Hvis du ikke kan komme af med fugten, bliver du våd og dernæst kold.

Vandretøj jeg benytter på mine ture

Vandrestøvler

I vinterhalvåret bruger jeg altid en vandrestøvle. Det skal være en let vandtæt/åndbar støvle. Sjap, regn og sne holdes ude af GORE-TEX membranen, og skulle temperaturen forvilde sig under frysepunktet.
Det er også vigtigt med en god bund, så man får et greb på det isede underlag

jakker (yderstelag)

Jeg har flere forskellige, alt efter temperatur og vejret i det hele taget.
Jakken beskytter mig mod vind, regn og evt. sne, samtidig med at det holder på varmen fra de indre lag.

skiundertøj (det inderste lag)

Som de fleste nok allerede har gættet, bruger jeg Merino uld. Ulden varmer, når det er koldt, og afkøler, når det er varmt. Ulden er også naturligt lugthæmmende og bliver ved med at isolere, selv om det bliver vådt

Woodee

Hovedbeklædning

Om sommeren bruger jeg altid en kasket der kan fjerne varmen og sved fra mit hoved. Er det bare lidt koldt, så er det tid til min elskede merino uld hat fra danske Woodee.

vandresko

Skoene er vores absolut vigtigste udstyr. En god vandresko er designet med en stiv sål, hvilket giver den bedste hjælp til fødderne på et stenet og ujævnt underlag.
Jeg vælger altid en model med Gore-Tex, det gør skoen vandtæt og tillader på samme tid en god åndbarhed.

isolerende lag (mellemlag)

Her bruger jeg enten en tynd eller en tyk fleece. Det perfekte mellemlag transportere fugten fra det inderste lag, samtidig med at det holder på varmen, så du ikke bliver kold.

Sokker

Jeg bruger stort set kun strømper af Merino uld. Selv om jeg altid har varme fødder, regulere de fantastisk. Mange tror fejlagtigt at uld kun varmer, men den kan faktisk også køle. Jeg skifter nogle gange strømper undervejs, dette er dog kun når jeg går langt.

regntøj

Jeg gider ikke gå i regnvejr, men er jeg “tvunget” eller er risikoen til stede har jeg et fedt sæt regntøj i Goretex. Det holder vanden ude, men jeg kan stadig ånde i det. Det er vigtigt for mig, at mit regntøj ikke larmer

Lad være med at tage på vandretur i bomuld!
Til hverdag fungere bomuld fremragende, men på vandreture dur det bare ikke.
Bomuld suger alt fugt til sig, så ret hurtigt vil din t-shirt blive våd.
Bliver din t-shirt først våd, kan du hurtigt ende med at blive meget kold, når du står stille eller holder pause.
Bomuldstrømper er faktisk præcist lige så slemme, de bliver lukket inde i dine sko/støvle i mange timer.
Bliver dine strømper først fugtige, så bliver dine fødder kolde.
Våde strømper er også en af hovedårsagerne til folk får vabler

Så derfor – drop bomuld og køb Merinould

Merino fåret
Leverandør til vandrefolket

LÆS MERE OM MERINO ULD HER

Indlæg oprettet 61

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen