Vejle

Vejle

Vejle var målet for dagens tur. Vi er kørt over vejlefjordbroen i 100vis af gange, men aldrig har jeg gået i vejleområdet. Det skulle der denne lørdag gøres noget ved, så en træt teenager og ret så frisk hund blev smidt i bilen og turen gik mod skønne Vejle.

Kløverstierne var målet og vi havde udset os den sorte rute på godt 10 kilometer som målet for dagen. 

>> Læs om Kløverstierne her

Alle Kløverstierne i Vejle starter ved Novaskolen, hvorfor dælen det er blevet her, aner jeg ikke, men det er virkelig det mest kedelige sted overhovedet i hele byen. Hvorfor ikke have valgt Vejlestadion som udgangspunktet, her mødes alle stierne alligevel og der er fine parkeringsmuligheder. Turen fra Novaskolen til Vejlestadion er efter min mening totalt spild af tid.

Alt dette viste vi ikke, så vi parkerede ved Nørremark Centeret og gik til Vejlestadion.

Vejle

Vejle, ud over at være Danmarks 9. største by er den også en såkaldt fjordby. Altså en by for enden af en fjord nemlig Vejle fjord. 

Vejle fjord er ca. 22 km lang og den strækker sig fra Vejle til Trelde Næs på sydsiden og Juelsminde på nordsiden, hvor den løber ud i Kattegat.

Landskabet omkring fjorden er karakteriseret ved fjordens dybe indtrængning i landmassen, de skovklædte skrænter og den rolige vandflade. Kystskovene giver landskabet en særlig kvalitet gennem det direkte sammenstød mellem skov og hav.  Vejle Fjord stammer i store træk fra morænelandskabets dannelse der er formet af ismassernes bevægelser i sidste istid. Det er ikke svært at forestille sig hvordan isen har kløvet landskabet og smeltevand har gjort det sidste til dannelsen af Vejle fjord.

Bynavnet “Vejle” er afledt af det olddanske ord wæthel, som betyder vadested. Byen blev nævnt første gang i 1256, og de ældste kendte købstadsprivilegier blev udstedt af Kong Valdemar III den 16. august 1327 i Nyborg.

Arkæologiske udgravninger syd for Kirketorvet i det centrale Vejle har vist, at området har været bebygget omkring år 1100. Kongens borg, Castrum Wæthel, lå dengang, hvor Vejle Trafikcenter ligger i dag. Dominikanerordnens kloster lå i årene 1310 til 1531, hvor Vejle Rådhus ligger i dag. 

Vejlefjordbroen

Vejlefjordbroen er en såkaldt cantileverbro, hvilket betyder en brotype der er karakteriseret ved at understøtningen af bjælken sker på midten af bjælken. Rimelig ligegyldigt, men flot det er den. 

Den blev indviet 1. juli 1980 før dette tidspunkt gik alt trafikken igennem hovedvej A10 igennem Vejle by, I dag kører der knap 80.000 biler over broen i døgnet(!).

  • Længde: 1.712 meter
  • Bredde: 27,6 meter
  • Gennemsejlingshøjde: 40 meter
  • Gennemsejlingsbredde: 110 meter
  • Blev udvidet fra 2 til 3 vogn i 2009

Vejle fjord broen er også kendt under navnet G-Strengen, da den forbinder bredballe med 3 kants området 😉 
Vejlefjordbroen
Vejlefjordbroen

Sort rute

Er man vild med indkøbscentre, vel at mærke udefra, kedelige huse, en Netto og en Lidt butik og gå på fortov i temmelig meget trafik – så er det et fantastisk sted at starte ved Novaskolen. Er man mere til fred og natur, så start ved Vejle Stadion.

Fra Vejlestadion går turen ind i den skønneste skov med fine markeringer for ruten. Vi rammer snart en ret stejl trappe. Turen er meget hunde venlig, vores var ihvertilfælde noget videre begejstret for alle de kollegaer der tydeligvis havde været der før ham. 

Turen gik som sagt igennem skoven og videre rundt mod bølgehusene. De to første bølger stod færdige i 2009, hvorefter byggeriet gik i stå under finanskrisen. Byggeriet af de tre sidste bølger blev påbegyndt i 2015 og i slutningen af 2018 stod alle fem bølger færdige. Meget specielt byggeri, men sikke en fed placering de har.

Vi brugte det smukke skue til at få lidt morgenkaffe

 

Vejle
Vejle
Vejle
Vejle
Vejle
Vejle

Dyrehaven i Nørre­skoven

Kløverstien fortsætter om mod dyrehaven. Haven, der blev anlagt helt tilbage i 1948 af Vejle Kommune, er på ca. 30 ha. Der blev dog føjet ekstra jord til i 2013. Her lever to forskellige hjortearter; ca. 50 dådyr og 10 sikaer. 

Dyrehavens hjortevildt er eftersigende vant til mennesker, så her kan man få dem at se på tæt hold, lyder salgstalen. Vi så dog ikke andet end et egern.

Dyrehaven
Dyrehaven
Dyrehaven
Dyrehaven
Dyrehaven

Nørreskoven

Turen fortsætter igennem Nørreskoven. Her er helt utrolig smukt. Nørreskoven er især kendt for sine store gamle bøge. Her findes bøge plantet i 1710, de ældste i Vejles skove. I Nørreskoven ligger blandt andet Frederik d. 7.’s høj, Helligkilden. Helligkilden er et gammelt kildevæld i Nørreskoven. Kilden besøgtes i gamle dage af syge mennesker Sankt Hans nat langt op i 1800-tallet. Kilden er siden tørret ud, jeg håber ikke det har givet anledning til flere syge mennesker i Vejle området.

Stierne er virkelig gode at gå på, men hold nu op hvor er det ikke for gangbesværede, det er virkelig op og ned hele tiden. 

Nørreskoven

Bybækken

Turen rammer snart den hyggelige bybækken, her er overdrevet smukt og vi vælger at smide os på en bro og nyde den spektakulære udsigt og den sagte rislen fra bækken. Ihvertilfælde de par minutter min datter kunne være stille….

 

Bybækken
Bybækken
Bybækken
Bybækken
Bybækken
Bybækken
Bybækken
Bybækken

Gyllingehøj

Gyllingehøj er en skihopbakken og den blev lavet i forbindelse med de meget kolde vintre under anden verdenskrig. Bakken er tydelig i terrænet, men bliver ikke brugt mere. Hvem dælen havde forestillet sig, at rende ind i en skihopbakke midt i en skov i Vejle. 

Pandekager

Det er altid et hit at have noget lækkert med at spise når vi er på tur. Men når man giver en Trangia frem af rygsækken og begynder at lave frisk bagte pandekager midt i en skov, så er man tær på præmien “rimelig acceptabel far” set igennem en teenager datters øjne. 

Dette var ihvertilfælde et kæmpe hit og det var pokkers sjovt at se alle de forbi passerende, der alle kunne dufte de friske pandekager.

Pandekager
Pandekager
Pandekager

Skovbanen

10 pandekager senere, godt mætte gik vi videre. Kort efter mødte vi Skovbanen. 

Skovbanen er en forhindringsbane lavet i skoven og naturligvis af træ. Så selv om vi begge havde spist 5 store pandekager, så kunne min datter ikke modstå fristelsen for at prøve banen. Forhindringsbanen er en såkaldt OCR-bane med 15 forskellige motionsredskaber – OCR står for obstacle course race – altså en forhindringsbane på dansk. 

At hun orkede det, begriber jeg ikke.

Skovbanen Nørreskov
Skovbanen Nørreskov
Skovbanen Nørreskov
Skovbanen Nørreskov
Skovbanen Nørreskov

Turen tilbage mod bilen er også hovedsageligt i Nørreskoven, det er virkelig en skøn skøn tur. 

Nørreskoven

Trængende trold træ

Som noget af de sidste på turen kom vi forbi dette meget specielle træ.

Jeg døbte det “Trængende Trold træ”, hvilket naturligvis blev mødt med himmelvendte øjne og et “gud hvor er du bare åndsvag” som kun en teenager kan fremstille det.

Indrømmet, den er nok for plat

Trængende Trold træ

Vi var nu tilbage ved Vejle stadion og ønskede inderligt vi havde parkeret der. Turen op til parkeringspladsen er virkelig tåbelig. Fjernes de dette stykke, så ville jeg uden blinken kåre sort kløversti i Vejle til den smukkeste kløversti jeg har gået i Danmark. 

Kortet over ruten kan enten hentes ned på din telefon, ellers der kan hentes et fysisk kort via dette link

>> Kørt til Kløverstierne i Vejle

Vi havde gået nogle små omveje på turen og ramte 12 kilometer da vi var tilbage i bilen. Jeg ved ikke hvor mange højde meter, men der var ret mange af dem.

 

Husk at LIKE min Facebook side, så du kan holde øje med mine ture
>> TROLDEBAKKEN PÅ FACEBOOK

Indlæg oprettet 61

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen