Vejle, ud over at være Danmarks 9. største by er den også en såkaldt fjordby. Altså en by for enden af en fjord nemlig Vejle fjord.
Vejle fjord er ca. 22 km lang og den strækker sig fra Vejle til Trelde Næs på sydsiden og Juelsminde på nordsiden, hvor den løber ud i Kattegat.
Landskabet omkring fjorden er karakteriseret ved fjordens dybe indtrængning i landmassen, de skovklædte skrænter og den rolige vandflade. Kystskovene giver landskabet en særlig kvalitet gennem det direkte sammenstød mellem skov og hav. Vejle Fjord stammer i store træk fra morænelandskabets dannelse der er formet af ismassernes bevægelser i sidste istid. Det er ikke svært at forestille sig hvordan isen har kløvet landskabet og smeltevand har gjort det sidste til dannelsen af Vejle fjord.
Bynavnet “Vejle” er afledt af det olddanske ord wæthel, som betyder vadested. Byen blev nævnt første gang i 1256, og de ældste kendte købstadsprivilegier blev udstedt af Kong Valdemar III den 16. august 1327 i Nyborg.
Arkæologiske udgravninger syd for Kirketorvet i det centrale Vejle har vist, at området har været bebygget omkring år 1100. Kongens borg, Castrum Wæthel, lå dengang, hvor Vejle Trafikcenter ligger i dag. Dominikanerordnens kloster lå i årene 1310 til 1531, hvor Vejle Rådhus ligger i dag.